«Крим. Окупація»: у Києві презентували відеоколекцію історій очевидців

«Крим. Окупація»: у Києві презентували відеоколекцію історій очевидців

Відео
Укрінформ
Відеоколекція усноісторичного проєкту «Крим. Окупація», презентованого в Києві Українським інститутом національної пам'яті та Представництвом Президента України в АР Крим, стане частиною справжньої історії України та нагадає українському суспільству про необхідність зробити висновки з подій 2014 року.

Про це в ході презентації проєкту сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця робота зроблена дуже вчасно. Вона буде оцінена по-справжньому трошки пізніше, через 15-20 років. Я хочу подякувати учасникам проєкту і побажати, щоб якомога більше людей мали можливість залишити свої показання і свої відчуття того часу і це буде частиною справжньої української історії», - сказав Чубаров.

Голова Меджлісу вважає, що свідчення прямих учасників тих подій повинні нагадувати про необхідність визнання уроків, які Україна отримала після окупації своїх територій.

Як вважає політик, один з них - необхідність захищати свою землю від будь-якого вторгнення ззовні.

Читайте також: Окупаційна влада посилює інформаційну ізоляцію ОРДЛО — експерт

Він пояснив неготовність українців в 2014 році стріляти в російських солдатів, які вторглися на територію України, «певними наративами і меседжами, якими забивали голову нашим людям і вони не сприймали тих, хто нападає, як ворогів».

Особливо це стосувалося території Криму, де російські медіа мали свою монополію.

На думку Чубарова, Україні необхідно звернути увагу на те, що «половина українських ЗМІ своїми меседжами працює на можливість зміни територіальної цілісності України насильницьким шляхом».

«Багато наших каналів готують людей до саме такого можливого розвитку подій, яке було в Криму в лютому 2014 року. Я в цьому бачу велику загрозу, тому кажу про уроки, які треба зробити, завдяки цьому проєкту».

Голова Меджлісу застеріг від помилок українських політиків, скоєних в Криму до 2014 року.

«Мова йде про те, що українська держава за всі попередні роки незалежності до 2014 року, я зараз говорю в кримському вимірі подій, не захищала свій суверенітет, і більше того - не заперечувала багатьом власним громадянам руйнувати цей суверенітет. Так відбувається і сьогодні, незважаючи на 7-й рік війни», - вважає Чубаров.

Відеоколекція спогадів про окупацію Криму була записана в рамках усноісторичного проєкту «Крым. Оккупация» і доступна до перегляду на сайті Архіву усної історії Українського інституту національної пам’яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-