Офіс генпрокурора відреагував на затримання в окупованому Криму

Офіс генпрокурора відреагував на затримання в окупованому Криму

Укрінформ
Офіс генерального прокурора взяв на контроль незаконне затримання першого заступника голови Меджлісу кримських татар Нарімана Джелялова та інших громадян України у тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генпрокурора.

ОГП взяв на контроль стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо незаконного затримання так званими правоохоронними органами окупованого Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших громадян.

Окупаційні “правоохоронні органи” 3-4 вересня провели у Криму чергові незаконні обшуки та затримали громадян України. Зокрема з обшуками невідомі увірвалися у помешкання Джелялова, а також Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова. Згодом заступника голови Меджлісу та інших громадян України “правоохоронні органи” незаконно затримали та вивезли у невідомому напрямку.

Реагуючи на порушення закону, прокуратура АР Крим та міста Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактами порушення недоторканності житла та порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 162, ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, протягом двох діб ні адвокати, ні члени родин затриманих не були повідомлені про їхнє місцезнаходження. Крім того, “правоохоронні органи” катували Джелялова та жорстоко поводились з ним.

Нелегальні ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдське поводження з ними заборонені ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни та визнаються воєнними злочинами.

Читайте також: Обшуки і затримання в окупованому Криму: ексжурналісту Одаманову дали 15 діб адмінарешту

Ввечері 4 вересня під будівлею окупаційної Федеральної служби безпеки Російської Федерації у Сімферополі “правоохоронці” затримали ще 42 жителів Криму, які намагалися дізнатися інформацію щодо раніше затриманих співвітчизників. Активістів звинувачують у невиконанні законних вимог працівників поліції та невиконанні правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення.

Відомості за фактом незаконного позбавлення волі українських громадян окупаційними “правоохоронцями” також внесені до Єдиного реєстру досудових рішень за ч. 2 ст. 146 ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговим рейдом незаконних обшуків і затримань у тимчасово окупованому Криму, який відбувся 3 та 4 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-