Доповідь Генсека ООН засвідчила катастрофічне становище української мови в Криму - Кремінь

Доповідь Генсека ООН засвідчила катастрофічне становище української мови в Криму - Кремінь

Укрінформ
Оприлюднена доповідь генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша щодо порушення прав людини в Криму підтвердила катастрофічне становище української мови на півострові.

Як передає Укрінформ, про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляє його пресслужба.

"Кількість тих, хто має можливість навчатися українською мовою або вивчати українську як звичайний предмет, факультативний курс або в рамках позакласних занять, продовжує знижуватися. Більше того, у доповіді констатується розбіжність між офіційним мовним статусом школи або класу з викладанням українською чи кримськотатарською мовами і фактичним їх використанням в навчальній програмі. Наявність можливості навчання кримськотатарською та українською мовами і вивчення цих мов як предметів не задовольняють наявного попиту", - підкреслив Кремінь.

Уповноважений переконаний, що ця доповідь - це не просто констатація грубого порушення Росією міжнародних стандартів в галузі прав людини, а й великий внесок у спільну роботу задля встановлення справедливості та відновлення територіальної цілісності України.

Читайте також: Доповідь Генсека ООН підтверджує факти тортур і переслідувань з боку окупантів у Криму – МЗС

"Нагадаю, що у лютому цього року був презентований огляд Уповноваженого із захисту державної мови щодо обмеження функціонування державної мови на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Криму. Він став однією з перших фундаментальних спроб дати чітку і яскраву характеристику того, яким чином порушуються права громадян України на окупованих територіях в частині заборони і переслідування за українську мову", - сказав Кремінь.

Як повідомлялося, Генеральний секретар ООН оприлюднив доповідь «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», яка була підготовлена на виконання схваленої за ініціативи України однойменної резолюції Генеральної асамблеї ООН 75/192.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-