Росія порушила справу проти України про «екоцид» через воду

Росія порушила справу проти України про «екоцид» через воду

Укрінформ
Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за ст. 358 КК РФ (екоцид) «за фактом перекриття Північно-Кримського каналу з боку України». 

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба СКР.

Уточнюється, що справа заведена Головним слідчим управлінням СКР. За даними російського слідства, після анексії Криму Росією «невстановлені особи, які перебувають на території України <...> вирішили завдати шкоди економічній, соціальній та екологічній обстановці Кримського півострова шляхом перекриття Північнокримського каналу».

Російська сторона стверджує, що в результаті будівництва дамби на території Херсонської області з 26 квітня 2014 року подача дніпровської води по каналу припинилася, «відсутність належного водопостачання регіону викликає виснаження сільськогосподарських земель, призводить до зміни екосистем затоки Сиваш і його мілководних заток, а також стану популяцій тваринного світу».

Читайте також: Суди в Росії та Криму проведуть п’ять засідань у справах громадян України - Денісова

«За останні шість років солоність Сиваша зросла втричі. Популяції практично всіх розглянутих видів тваринного світу, в тому числі занесених у Червону книгу Росії та Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів, скоротилися, частину з них можна вважати такими, що взагалі зникли. Водно-болотні угіддя міжнародного значення "Центральний Сиваш" і "Східний Сиваш" втрачають своє природоохоронне значення», - йдеться в повідомленні.

Також є пояснення СКР, що «перекриття Північнокримського каналу вплинуло на якість води, що використовується для пиття і господарських потреб, оскільки перевищення гранично допустимих норм солоності і жорсткості негативно позначається на здоров'ї людей».

Читайте також: Крим з водою і без: окупанти продовжують спекулювати кризовою темою

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня Мінекології України пояснило, що власних водних ресурсів на окупованому півострові для потреб місцевого населення достатньо. Дефіцит води зумовлений трьома основними факторами: перший - промисловість, яка споживає багато водних ресурсів; другий - аграрний сектор, розвинений у степовому Криму; третій - багатотисячна російська армія, для потреб техніки і самих військовослужбовців також потрібна вода.

При цьому Північнокримський канал - це штучна споруда, яка не підпадає під дію Конвенції ООН про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер.

До 2014 року основним джерелом подачі води в Крим був Північнокримський канал із забором води з Каховського водосховища. Канал забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді. Його довжина - 402,6 км, з них 73% припадає на територію півострова.

Читайте також: Куніцин: Подача води у Крим - це наш «джокер» у переговорах з Росією

З початком окупації півострова Росією в квітні 2014 року постачання води з Дніпра на Кримський півострів було перекрито. Офіційна позиція України: вода з материкової частини країни буде постачатися лише після деокупації півострова.

За заявою експертів, Росія не здатна самостійно забезпечити водою Крим, це дуже дорого навіть для неї, ситуація з водопостачанням в окупованому Криму залишається критичною. Тому "влада" півострова має намір витратити 70 млн руб. на пошук прісної води в Азовському морі. Експерти зазначають, що ідея видобутку прісної води під Азовським морем для забезпечення нею півострова - необґрунтована з ряду причин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-