Яценюк: Кримська платформа – це жорсткий сигнал для Росії

Яценюк: Кримська платформа – це жорсткий сигнал для Росії

Укрінформ
Кримська платформа – це чіткий, однозначний, жорсткий сигнал для Росії, що Україна не приймає незаконну анексію Криму.

Про це сказав колишній прем’єр-міністр, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі телеканалу «Україна 24», передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу політсили.

Яценюк назвав Кримську платформу надзвичайно правильним рішенням, яке зреалізувала влада. Він нагадав, що таку ідею подав колишній заступник міністра закордонних справ та член команди Яценюка Данило Лубківський ще три роки тому.

Те, що Президенту Зеленському вдалося зібрати в Україні таку численну делегацію міжнародних партнерів, – це «реальний залік для держави, дуже великий плюс», зазначив він.

На думку Яценюка, те, що декларацію Кримської платформи підписали представники 46 країн, демонструє, що російському президенту Володимиру Путіну не вдалося змінити думку держав щодо анексії Криму після проведених ним змін до конституції РФ. І він сподівався, що таке рішення дасть йому додаткові аргументи, щоб кількість тих, які визнають анексію Криму, збільшилася.

Яценюк наголосив на важливості того, аби Кримська платформа не стала одноразовим заходом. Він зазначив, що Зеленському варто поставити «завдання Міністерству закордонних справ і всім дипломатичним представництвам і самому собі» – збільшити кількість підписантів під декларацією Кримської платформи до ста. Він нагадав, що якраз сто країн проголосували за резолюцію Генасамблеї ООН щодо Криму 2014 року.

Щодо питання повернення Криму, підкреслив Яценюк, є багато песимістів, проте він залишається реалістом: «Історія розставить все на свої місця. Але невпинно треба працювати».

«У Росії будуть зміни. Не очікую того, що якщо в Росії зміниться Путін на когось іншого, то РФ зразу поверне Крим. Росія завжди була імперією зла і нею залишиться. Але в неї також є різні історичні періоди розвитку, як, наприклад, при Єльцині, коли ми підписали Великий договір і фактично закріпили свою територіальну цілісність. Цей період обов’язково настане», – сказав він.

«Нам треба втримати країну, яку ми маємо сьогодні, зробити її сильнішою і успішнішою. І час, коли і Крим, і Донецьк, і Луганськ повернуться, – настане», – вважає Яценюк.

Читайте також: Газпром за три місяці «викачав» з європейців €6 мільярдів через Nord Stream 2 – Яценюк

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня відбувся установчий саміт Кримської платформи – нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Учасники Міжнародної Кримської платформи у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-