Москва втричі збільшила військову присутність у Криму від початку окупації - Зеленський

Москва втричі збільшила військову присутність у Криму від початку окупації - Зеленський

Укрінформ
Російська Федерація перетворила Крим, який був гарантією регіональної стабільності, на військову базу - зокрема втричі збільшила військову присутність у Криму від початку окупації.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на саміті “Кримська платформа”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Український Крим був гарантією регіональної стабільності, і зараз це, можна сказати, порохова діжка. Від початку окупації Москва втричі збільшила свою військову присутність на нашому українському півострові. Із всесвітньо відомого курорту сьогодні Крим перетворився на військову базу, став плацдармом для подальшого розширення впливу Російської Федерації на регіон Чорного моря", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що Крим перетворився на територію, де грубо і системно порушуються права та свободи людей.

"Без забезпечення належної безпеки в Чорному морі нам навряд чи вдасться повернути Крим", - наголосив Зеленський.

Також глава держави нагадав, що сім років тому в центрі Європи Російська Федерація анексувала та окупувала частину території України.

"Нашу територію анексувала одна із держав-гарантів безпеки України згідно з Будапештським меморандумом, одна з держав-членів Ради безпеки ООН", - наголосив Президент.

Він також зауважив, що співачка Джамала, яка відкрила саміт "Кримської платформи", своєю піснею "1944" нагадала про трагічні події , коли в цей рік "понад 200 тисяч людей - майже все кримськотатарське населення Криму - було депортовано, 40% його загинуло протягом перших трьох років депортації".

Глава держави наголосив, що всі думали, що подібні жахливі події неможливі, що такі поняття, як мир, суверенітет, територіальна цілісність держави - це даність, якій нічого не загрожує, але, на жаль, помилялись.

Читайте також: Джапарова: Кримська платформа - сіль на рану Росії

23 серпня у Києві проходить установчий саміт ініціативи Президента України з деокупації Криму “Кримська платформа”.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-