У РФ завтра відбудеться п’ять судилищ над громадянами України — Денісова

У РФ завтра відбудеться п’ять судилищ над громадянами України — Денісова

Укрінформ
У РФ у понеділок, 16 серпня, відбудеться 5 судових засідань щодо громадян України, зокрема щодо голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Про це у Телеграмі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

“Завтра відбудуться чергові судилища над громадянами України”, - написала омбудсмен.

За її словами, Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в російському Сочі розгляне скарги сторони захисту на раніше винесений незаконний вирок Чубарову у вигляді 6 років позбавлення волі - «кримська прокуратура» вимагає посилити покарання. Голову Меджлісу підконтрольний РФ «Верховний суд Криму» 1 червня засудив за «організацію масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Крім того, зазначила Денісова, на засіданні апеляційного суду загальної юрисдикції в російському Сочі очікується розгляд апеляційної скарги на вирок “Верховного суду Криму” громадянину України Івану Яцкіну, засудженому до 11 років колонії суворого режиму з обмеженням в один рік.

Уповноважена також поінформувала, що у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону 16 серпня відбудуться 3 судові засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір». На одному з них, як очікується, оголосять вирок учасникам так званої «алуштинської групи», до якої входять Ельдар Кантимиров, Руслан Месутов, Руслан Нагаєв і Ленур Халілов.

Читайте також: Російський суд продовжив арешт кримчанину Муратову на три місяці - омбудсмен

“Російський прокурор просить призначити Ленуру Халілову 19 років позбавлення волі з обмеженням свободи на один рік і дев’ять місяців, Руслану Месутову — 18 років з обмеженням свободи на один рік і дев’ять місяців, Руслану Нагаєву — 15 років і один рік обмеження волі, Ельдару Кантимирову — 14 років позбавлення волі з обмеженням на один рік”, - зауважила Денісова.

За її словами, на засіданні щодо учасників «другої сімферопольської групи» Ремзі Бекірова, Ризи Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова триватиме розгляд справи по суті.

Крім того, на засіданні стосовно кримського татарина Вадима Бектемирова очікується допит свідків обвинувачення, зазначила омбудсмен.

"Незаконні судилища над українцями є продовженням політики переслідування та репресій з боку країни-окупанта", - наголосила Денісова.

Вона закликала генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського та міжнародні правозахисні організації відвідати судові засідання задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-