Справа Джемілєва: «суд» у Криму замінив обвинувача

Справа Джемілєва: «суд» у Криму замінив обвинувача

Укрінформ
У четвер у так званому Армянському міському суді на слуханнях у «справі Мустафи Джемілєва» відбулася заміна «обвинувача», однак новий «прокурор» прийшла на засідання без документів, що засвідчують її повноваження.

Як передає Укрінформ, про це повідомив адвокат Микола Полозов у відео, опублікованому в Фейсбуці активістом Заїром Смедляєвим.

«Сьогодні 5 серпня в Армянському міському суді після майже півторамісячної перерви, пов'язаної з відпусткою судді, відновився судовий розгляд у «справі» проти Мустафи Джемілєва. Судове засідання почалося з заміни прокурора», - повідомив Полозов.

За його словами, захист клопотав перед «судом» про подання документів, що підтверджують повноваження обвинувачення на участь у судовому засіданні, однак з'ясувалося, що у новопризначеного прокурора Садиковай таких документів не виявилося.

Полозов зазначив, що після перерви знову відбулася заміна прокурора і «суддя» знову оголосив про нового «держобвинувача» у «справі Джемілєва» - Антона Марченка, який, згідно з клопотанням захисту, надав своє посвідчення і лист «прокуратури» Криму про те, що він дійсно представляє сторону обвинувачення.

Він додав, що в ході засідання захист продовжив представляти свої докази, з цією метою в «суді» були допитані два свідки Назім Меметов і Наріман Джелялов.

«Меметов дав свідчення щодо характеристики Джемілєва, повідомивши, що лідер кримських татар - шанована людина, яка не схильна до будь-якої протиправної діяльності», - повідомив адвокат.

Другий свідок - Наріман Джелялов, повідомив, що лідер кримських татар, виступаючи перед людьми, повідомив, що російська влада не збирається пропускати його в Крим.

Під час засідання «суд» задовольнив клопотання про виклик ще кількох свідків захисту. Наступне засідання відбудеться 6 серпня.

Читайте також: В Україні знімають фільм про лідера кримськотатарського народу Джемілєва

Нагадаємо, в 2014 році Мустафі Джемілєву вперше була оголошена заборона на в'їзд до Росії, а також в окупований нею Крим терміном на п'ять років. У 2016 році Верховний суд РФ визнав законним це рішення, відхиливши апеляцію адвоката Марка Фейгіна на рішення про заборону на в'їзд до Криму.

Друга заборона терміном на 15 років була прийнята у 2019 році, але захист в особі адвоката Миколи Полозова дізнався про це пізніше, під час дослідження матеріалів у кримінальній справі проти Джемілєва на засіданні «суду» в Армянську.

Як повідомлялося, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в окупованому Криму висунуто обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому до Росії не дозволений, здійсненому групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-