Політв’язень Шихаметов потребує термінового медобстеження – Денісова

Політв’язень Шихаметов потребує термінового медобстеження – Денісова

Укрінформ
В тимчасово окупованому Криму український політв’язень, кримський татарин Яшар Шихаметов потребує термінового медичного обстеження та лікування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“У нього загострилися проблеми з серцем, печінкою та шлунком. До того ж на фоні хронічної гіпертонії, Яшар постійно страждає від сильних болів в нирках. Заплановане на червень обстеження у спеціалізованій медустанові так і не відбулося. Адміністрація СІЗО №1 міста Сімферополя, де утримується наш співгромадянин, ігнорує його заяви про надання медичної допомоги”, - зазначила Денісова.

Уповноважений заявляє, що незабезпечення необхідної медичної допомоги Шихаметову з боку адміністрації СІЗО є грубим порушенням статей 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

Денісова звертається до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Шихаметову медичне обстеження та надати необхідну меддопомогу з проведенням профільного лікування у спеціалізованій медичній установі.

Вона закликає міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав Шихаметова та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ.

Читайте також: Денісова вимагає від Москалькової з’ясувати, де утримують політв’язня Приходька

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого в Криму відбулися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму, після яких були затримані Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов, Олег Федоров. Всіх їх звинувачують у причетності до ісламської політичної партії "Хізб-ут Тахрір", яка визнана в Росії терористичною організацією, але не заборонена в Україні.

Прокуратура АР Крим порушила справу за фактом незаконних обшуків та затримання громадян. Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України.

Фото: Телеграм / Людмила Денісова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-