«Суд» у Криму знову не зміг розглянути видачу тіла убитого Рахімова родичам

«Суд» у Криму знову не зміг розглянути видачу тіла убитого Рахімова родичам

Укрінформ
В окупованому Криму розгляд скарги адвоката Сіяра Паніча на бездіяльність так званого Слідчого комітету щодо видачі родичам тіла убитого силовиками Рахімова, перенесли на 3 серпня.

Про це в відео, опублікованому Кримською солідарністю у Фейсбуці, повідомляє адвокат Сіяр Паніч, передає Укрінформ.

«На сьогодні було призначено слухання моєї скарги в порядку статті 125 КПК України на бездіяльність слідчого щодо невидачі тіла Рахімова. Я звернувся в інтересах його дружини Бурханової Сохіби. Сьогодні засідання не відбулося через те, що з міграційним центром, де знаходиться Сохіба Бурханова, не було встановлено відеоконференцзв'язку», - повідомив адвокат Паніч.

За його словами, «суд» задовольнив його клопотання про перенесення засідання з метою повторної спроби встановлення відеоконференцзв'язку з Центром тимчасового утримання в Краснодарському краї, де перебуває Бурханова. Засідання з розгляду скарги адвоката Паніча призначено на 3 серпня.

Раніше в Київському районному «суді» м.Сімферополя під час розгляду скарги захисту у справі вбитого силовиками Набі (Аюба) Рахімова, суддя Михайло Бєлоусов зобов'язав Слідчий комітет Криму пред'явити адвокатам постанову про порушення кримінальної справи відносно Рахімова, а також документи, що виправдовують відмову від видачі його тіла родичам.

Як повідомлялося, 11 травня 2021 року в Сімферопольському районі тимчасово окупованого Криму в ході обшуку російські силовики розстріляли громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова, стверджуючи, що він чинив їм збройний опір. З часу смерті Рахімова пройшло майже 2,5 місяця, проте родичі досі не можуть поховати убитого.

Читайте також: Дружину вбитого в Криму Рахімова не можуть видворити з Росії до рішення ЄСПЛ – правозахисники

Адвокат Паніч відправляв декілька клопотань до так званого Слідкому про видачу тіла Рахімова сім'ї та надання адвокату можливості вивчити матеріали справи. У зв'язку з відсутністю відповіді від Слідчого комітету, захисник звернувся зі скаргою до судової інстанції. Спочатку тіло не повертали у зв'язку з тим, що нібито все ще проводиться судово-медична експертиза. Коли терміни останньої підійшли до кінця і юрист направив нове клопотання, то йому відповіли, що тіло не буде видане зовсім, у зв'язку з порушеною проти покійного кримінальною справою за статтею 205.5 (Участь в діяльності терористичної організації) і на підставі того, що «тіла терористів, убитих під час затримання, не видаються родичам згідно зі статтею 14.1 Федерального закону №8 «Про поховання та похоронну справу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-