Вступники з ТОТ та Криму можуть подати заяви на бюджет до 20 липня

Вступники з ТОТ та Криму можуть подати заяви на бюджет до 20 липня

Укрінформ
Вступники з тимчасово окупованих територій та Криму, які хочуть вступити в українські заклади вищої освіти, можуть подати до 5 заяв на бюджет до 20 липня. Вступ здійснюється через освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна".

Як передає Укрінформ, про це під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Гуманітарна політика” сказала заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

“Подаєте освітню декларацію, щоб вступити на бюджетну форму навчання до 20 липня, на контрактну форму навчання ви можете подати документи до 20 вересня. В освітніх центрах вступники складають два іспити державної підсумкової атестації. Це ті вступники, які не мають документа про освіту українського зразка. І третій іспит — профільний, визначає заклад вищої освіти. Це залежить від спеціальності, яку обирає абітурієнт. Через один освітній центр можна подати до 5 заяв”, - сказала Мандзій.

На сьогодні, за її словами, до системи вступу залучено 213 закладів освіти, підпорядкування МОН, МВС, МОЗ та Мінкульту. В них діють освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”. Їх перелік доступний на сайті МОН.

Покрокова інструкція для вступників з тимчасово окупованих територій також доступна на сайті Міністерства освіти та науки.

Мандзій зазначила, що прізвища вступників з тимчасово окупованих територій та Криму в документах на зарахування у виші зашифровуються, з тим, щоб убезпечити їх від переслідувань.

Заступниця міністра нагадала, що у 2020 році з ініціативи президента були внесені зміни в закон про вищу освіту, згідно з якими абітурієнти з тимчасово окупованих територій та Криму можуть вступати в українські виші за спрощеною процедурою, квотою 2.

За її словами, найближчим часом будуть оприлюднені кількісні показники щодо квоти 2 по кожному із закладів вищої освіти. Квота 2 встановлюється в обсязі від 10 до 20% в різних закладах вищої освіти.

Читайте також: До українських вишів абітурієнти з Криму й ОРДЛО можуть подати документи до 24 вересня

Заступниця міністра наголосила, що МОН розраховує на те, що кількість вступників у заклади вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей , а також з Криму в цьому році не зменшиться.

“Ми сподіваємося, що цього року не зменшиться кількість осіб, які виявили інтерес до вступу у заклади вищої освіти України. Я розумію, що змінюється ситуація і в Криму, і в Донецькій і Луганській областях, але у нас працює Всеукраїнська школа онлайн, і ми бачимо звідки реєструються наші учні. Є учні, які реєструються з Криму, з Донецької і Луганської областей. Це відкритий ресурс, який дозволяє опановувати програму різних класів української школи. ...Минулого року нам вдалося залучити до навчання до університетів до України за цією процедурою майже дві тисячі осіб. Попри пандемію і штучні заборони перетину пунктів КПВВ, випускники з тимчасово окупованих територій усе одно могли вступити у виші України”, - сказала Мандзій.

Також в Україні діє Урядова гаряча лінія з питань освіти для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія АР Крим та м. Севастополь та тимчасово окупована територія Донбасу: 0-800-504-425, у робочі дні пн - чт з 9:00 до 18:00, пт з 9:00 до 17:00.

Як повідомляв Укрінформ, з 14 липня розпочалася подача електронних заяв на вступ до закладів вищої освіти. Загальний обсяг державного замовлення у 2021 році становить 188 тис. 938 фахівців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-