МЗС зірвало чергову спробу Росії легалізувати окупований Крим – Джапарова

МЗС зірвало чергову спробу Росії легалізувати окупований Крим – Джапарова

Укрінформ
Міністерство закордонних справ у взаємодії зі спецслужбами України зірвали чергову спробу російської дезінформації: зокрема, із вебресурсів Міжурядової океанографічної комісії було вилучено згадку про організовану РФ конференцію "Моря Росії" в окупованому Севастополі.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Фейсбуці перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

"Дезінформація є елементом гібридної війни, перед якою відкриті та демократичні держави й суспільства не є захищеними через свої цінності. Гібридними інструментами Росія намагається досягти своїх цілей на окупованих територіях України. Останні майже 8 років країна-агресор тримає курс на повзучу легітимізацію статусу АРК та м. Севастополь як "своєї" території, фактично продовжуючи злочин окупації", – зазначила вона.

За словами першої заступниці міністра, способів та інструментарію для цього багато: "від "ряжених" та "silly idiots" на різних міжнародних заходах до географічних мап із Кримом, позначеним як "частина" РФ".

Джапарова навела нещодавній приклад такої спроби. Так, за її словами, Міністерство закордонних справ України у взаємодії зі спеціальними службами України оперативно зреагували на розміщену на вебсторінці програми ООН "Десятиліття наук про океан для сталого розвитку", координатором якої є Міжурядова океанографічна комісія (МОК), інформацію про проведення всеросійської наукової конференції "Моря Росії" науковою установою Морським гідрофізичним інститутом Російської академії наук, запланованої на вересень цього року в окупованому українському місті Севастополь.

Читайте також: Україна ініціювала в ООН засідання з питань протидії дезінформації

Вона додала, що Постійне представництво України при ЮНЕСКО в Парижі опрацювало це питання.

"Як результат – інформацію про конференцію було вилучено із зазначених вебресурсів, зокрема на вебсторінці 31-ї сесії Асамблеї МОК (14-25.06.2021) доповідь РФ, яка містила перелік запланованих заходів на 2021 рік у рамках МОК ЮНЕСКО, включно із конференцію "Моря Росії", було заблоковано Секретаріатом ЮНЕСКО", – повідомила Джапарова.

За її словами, Секретаріат МОК, як координатор діяльності, у своїй відповіді запевнив, що занепокоєння української сторони будуть взяті до уваги, а всі необхідні коригування – невідкладно внесені на вебсайтах, пов’язаних із діяльністю МОК.

"Секретаріат ЮНЕСКО відповідною нотою підтвердив свої зобов’язання щодо неухильного дотримання резолюції ГА ООН від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України", а також інших відповідних резолюцій ГА ООН та рішень Виконавчої ради ЮНЕСКО", – зазначила заступниця міністра.

Вона також нагадала, що 7 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба разом із польським та литовським колегами у Вільнюсі в рамках Люблінського трикутника підписали важливий документ – План заходів з протидії дезінформації.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня Україна разом із ЄС, США, Литвою, Коста-Рикою, Республікою Корея та Ганою, а також за участю Департаменту глобальних комунікацій Секретаріату ООН провели у штаб-квартирі ООН онлайн-захід високого рівня на тему "Перевірка фактів як глобальна практика з протидії дезінформації та неправдивим відомостям". Україна ініціювала цей захід у рамках просування в ООН теми протидії поширенню дезінформації та недостовірної інформації як однієї з найбільших глобальних загроз людству.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-