Окупація Криму: в Україні судитимуть заступника командувача Чорноморського флоту РФ

Окупація Криму: в Україні судитимуть заступника командувача Чорноморського флоту РФ

Укрінформ
Офіс Генпрокурора направив до суду обвинувальний акт щодо заступника командувача Чорноморського флоту Збройних сил РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.  

“...Завершено спеціальне досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою заступника командувача Чорноморського флоту Збройних сил Російської Федерації у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, державній зраді та плануванні, підготовці, розв'язуванні і веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

За інформацією ОГП, під час досудового розслідування встановлено, що 20-25 березня 2014 року заступник командувача ЧФ, перебуваючи у штабі Командування ВМС Збройних сил України, погрожуючи застосувати фізичне насильство і зброю, підбурював українських військовослужбовців перейти на бік ворога в період збройного конфлікту.

Крім того, підозрюваний проводив допити захоплених українських офіцерів, які утримувалися на гауптвахті Чорноморського флоту РФ, підбурюючи їх до державної зради.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Як стало відомо кореспондентові Укрінформу з джерел у правоохоронних органах, ідеться про Валерія Куликова. У 2013 році контрадмірал Куликов був призначений заступником командувача Чорноморського флоту РФ.

26 вересня 2017 року він був звільнений з цієї посади.

Читайте також: Прокуратура повідомила про підозру «військовому комісару» окупованого Севастополя

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-