МЗС пояснило, чим небезпечний закон Путіна про використання Росгвардії у Керченській протоці

МЗС пояснило, чим небезпечний закон Путіна про використання Росгвардії у Керченській протоці

Укрінформ
Президент Росії підписав закон про надання права Національній гвардії РФ здійснювати блокування територій та акваторій, відтак Росгвардія може бути використана для створення необґрунтованих перешкод для мореплавства у Керченській протоці та Азовському морі.

Про це речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко сказав у коментарі Укрінформу.

«1 липня Президент Російської Федерації підписав закон про надання права Національній гвардії РФ здійснювати блокування територій та акваторій, прилеглих до низки об’єктів. Перебуваючи під безпосереднім керівництвом Президента Росії, Росгвардія може бути використана для створення додаткових необґрунтованих перешкод для свободи мореплавства у Керченській протоці та Азовському морі», - сказав Ніколаєнко.

За його словами, нині під охороною Росгвардії перебувають акваторія Керченської протоки, Кримського мосту, енергомосту та газогону між Росією і тимчасово окупованим Кримом.

Читайте також: Україна - в ОБСЄ: У Керченській протоці Росія затримує судна в середньому на 16 годин

«Цей закон грубо нехтує правами України як прибережної держави щодо Чорного та Азовського морів і Керченської протоки. Росія як держава-окупант продовжує цілеспрямовану політику мілітаризації Чорноморського регіону, створює чергові перешкоди для міжнародної навігації та перетворює Азовське море у своє внутрішнє озеро. Такі агресивні дії загрожують як національній безпеці України, так і безпеці та стабільності Південно-Східної Європи», - наголосив речник МЗС.

Читайте також: Британія готова знову відправити військові кораблі у Чорне море біля Криму

Він зазначив, що Російська Федерація має припинити порушення своїх зобов’язань за Конвенцією ООН з морського права та іншими нормами міжнародного права. "Залучення російської національної гвардії підкреслює термінову необхідність консолідованої міжнародної відповіді на протиправні дії Росії в Чорному та Азовському морях", - переконаний представник МЗС.

Читайте також: Будівництво «Керченського моста» спровокувало в Криму екологічну катастрофу — експерт

Як повідомлялося, Путін підписав закон, який дозволяє військовослужбовцям і співробітникам Росгвардії «блокувати території та акваторії охоронюваних об’єктів для припинення спроб незаконного проникнення».

Згідно з пояснювальною запискою до закону, під охороною Росгвардії перебувають, у тому числі, акваторії Керченської протоки і побудованого Росією моста через неї, а також акваторії російського енергомоста з Кримом.

Внесені доповнення в закон «Про війська національної гвардії Росії» дозволяють проводити оточення цих акваторій при спробі як «незаконного перетину і проникнення» в акваторію, так і при спробі залишити її.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-