У День кримськотатарського прапора тиск окупантів не змусить відмовитися від свята - активіст

У День кримськотатарського прапора тиск окупантів не змусить відмовитися від свята - активіст

Укрінформ
Проведенню заходів до Дня кримськотатарського прапора 26 червня в окупованому Криму не завадять застереження від місцевої "прокуратури", які вона роздає активістам.

Як передає Укрінформ, про це у програмі "На самом деле: Крым" телеканалу "Дом" сказав кримський правозахисник Абдурешит Джеппаров.

За його словами, тиск з боку російських силовиків навіть може стати додатковою мотивацією для активістів.

"Навряд чи хтось змінить свої плани. Звичайно, все робитиметься з урахуванням якихось факторів, нікому не потрібна зайва метушня. Але такі "застереження" - навіть краще для тонусу, щоб ми були бадьорішими. І лави ще поповняться тими, хто займатиметься цими заходами... Заходи можуть по-різному відбутися. Десь на машинах і мотоциклах молодь проїде, десь люди збираються у себе вдома", - розповів Джеппаров.

Читайте також: Забороняється ховати обличчя: активістам в окупованому Криму видають «застереження»

Він уточнив, що дата 26 червня пов'язана не лише з ушануванням кримськотатарського прапора, а й із низкою важливих рішень, ухвалених на II Курултаї кримськотатарського народу в 1991 році.

"Це не лише день прапора. Наш прапор був заснований на другому Курултаї кримськотатарського народу. Ще було затверджено гімн і прийнято Декларацію про національний суверенітет. Там же затверджений і Меджліс", - нагадав активіст.

На його думку, окупаційна влада Криму чинить протидію національному кримськотатарському руху, бо хоче "притупити пам'ять" про значущі віхи історії народу.

Читайте також: Ситуація з правами кримських татар в окупації критично погіршилася – дебати в ПАРЄ

"Вони (окупаційна влада Криму - ред.) хочуть нам заборонити пам'ять. Тобто, щоб ми не пам'ятали, що був Курултай, звідки походять прапор і Декларація про національний суверенітет, що заснований Меджліс, який сьогодні прекрасно працює в Україні. Вони вирішили притупити нашу пам'ять", - підкреслив Джеппаров.

Як відомо, 26 червня кримські татари відзначають День національного прапора. Прапор кримськотатарського народу вперше був прийнятий Курултаєм - національним з'їздом - у 1917 році. Доти золотиста тамга та блакитне полотно були окремими символами. Теперішній варіант національного прапора був затверджений на II Курултаї у 1991 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-