В  Україні розслідують 22 справи про порушення прав журналістів в окупованому Криму

В Україні розслідують 22 справи про порушення прав журналістів в окупованому Криму

Укрінформ
Керівник прокуратури Автономної республіки Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний заявляє, що правоохоронні органи автономії розслідують 22 справи про порушення прав журналістів у тимчавсово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє прокуратура АРК.

Поночовний провів зустріч з представниками ЗМІ, на якій обговорив питання, пов’язані з порушенням прав журналістів і перешкоджанням їхній професійній діяльності на півострові впродовж його окупації.

Як ідеться в повідомленні, окупація Криму супроводжувалась повним захопленням інформаційного простору на півострові. Сім років окупації призвели до зникнення незалежних ЗМІ в Криму, контролю за інформацією з боку держави-окупанта і тотальною пропагандою російських «медіа».

Правоохоронні органи автономії розслідують 22 кримінальних провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ у Криму. Повідомлено про підозри 13 особам, серед яких окупаційні судді, колишні працівники СБУ та учасники незаконного збройного формування «самооборона Криму», повідомив Поночовний.

У кримінальних провадженнях зафіксовані факти переслідування журналістів та їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності. На основі цих фактів у лютому 2021 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду скеровано інформаційне повідомлення, підготовлене прокуратурою автономії спільно з Офісом генерального прокурора та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Прокуратура створила міжвідомчу робочу групу із забезпечення взаємодії органів правопорядку автономії із запобігання, виявлення та припинення кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.

Читайте також: Чубаров оскаржив вирок «Верховного суду» Криму

Сторони домовились про взаємодію у сфері порушення прав людини на окупованому півострові та документування фактів вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності в Криму.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз закликав Росію звільнити 10 незаконно затриманих у тимчасово окупованому Криму журналістів. У заяві Євросоюзу, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 6 травня, йдеться про Владислава Єсипенка, Османа Аріфмеметова, Марлена Асанова, Ремзі Бекірова, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-