Апеляційний суд Амстердама має влітку оголосити рішення у справі «скіфського золота»

Апеляційний суд Амстердама має влітку оголосити рішення у справі «скіфського золота»

Фото, відео
Укрінформ
Апеляційний суд Амстердама, де проходять слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», у серпні має оголосити рішення.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укріфнорму сказала заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

“Наступний крок - це очікування власне самого рішення, яке має бути влітку, у серпні нам оголошено. Ми розуміємо, що це не остання інстанція і ще попереду касаційна інстанція”, - сказала вона.

А ще наголосила, що Україна дуже ефективно захищала свою позицію.

Читайте також: Рішення у справі «скіфського золота» можуть ухвалити впродовж трьох місяцівадвокат

“Наші аргументи були беззаперечно сильними. Якщо говорити про позицію Росії, яка приховується під іменами кримських музеїв, то звичайно, що всі ці речі ми вже чули у 2014 році, у 2016 році. Зокрема, про право власності, про самобутність і незалежність кримської республіки, що РФ допомагає зберігати українську спадщину, проводячи археологічні дослідження, що вже є нонсенсом і порушенням будь-якої конвенції, бо виключно громадяни тієї країни на території якої проходять археологічні дослідження мають право це робити. Тож, мені здається, що наші аргументи сильні і суд прийме рішення на користь нашої держави”, - зазначила вона.

Читайте також: Україна має сильні аргументи на апеляції щодо «скіфського золота» – Мін'юст

Як повідомляв Укрінформ, в Апеляційному суді Амстердама 22 квітня відновили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота». Провадження раніше було призупинено до розв'язання питання про відвід судді. На судовому засіданні від імені України виступили заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін та заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, а також нідерландські адвокати, які представляють Україну у справі.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

Читайте також: МКІП сподівається на перемогу у справі про «скіфське золото»

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

«Скіфське золото», доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Фото: Ірина Драбок, Софія Шовікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-