Росія вдається до навмисної ескалації в Чорному морі – Кулеба

Росія вдається до навмисної ескалації в Чорному морі – Кулеба

Укрінформ
Дії РФ, яка протягом останніх тижнів значно посилила військове угруповання в окупованому Криму та військово-морську присутність в Азовському морі, обмежує свободу судноплавства, чітко вказують на те, що Росія цілеспрямовано вдається до навмисної ескалації напруги в регіоні Чорного моря.

Таке переконання під час онлайн пресконференції для іноземних ЗМІ висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання преси щодо оцінки зовнішньополітичним відомством України дій РФ із військового нарощування в Азовському та Чорному морях, а також щодо посилення Чорноморського флоту кораблями з інших російських флотів.

«З одного боку, Росія продовжує нарощувати військове угруповання в тимчасово окупованому Криму. Вони перевели туди з іншого російського міста цілий полк десантників для постійної дислокації. По-друге, вони привезли в Крим ракети Іскандер, радіус застосування яких далеко виходить за кордони України. Третє, вони оголосили про військово-морські навчання в районах поблизу Криму, де-факто перешкоджаючи торговельним маршрутам та ускладнюючи ситуацію з безпеки у Чорному морі», - сказав урядовець.

Він нагадав, що паралельно Росія оголосила про закриття Керченської протоки для суден державної власності та для військових кораблів. Хоча російська влада обіцяла забезпечити безперешкодний прохід протокою для комерційних суден, загальне погіршення ситуації з безпеки у цьому регіоні стало демотивуючим фактором для торгівлі. Крім того, не можна бути впевненим, що Кремль за кілька днів не заблокує повністю судноплавство між Азовським та Чорним морями.

«Чіткою демонстрацією того, що Росія проводить ескалацію в Азовському морі, є передислокація кораблів Каспійської флотилії в Азовське море, яке здійснене із використанням річкових шляхів. Ці кораблі можуть діяти у мілководному морі. Вони переміщені в Азовське море для зміцнення військової спроможності Росії в регіоні та для забезпечення її домінування на морі. Ці речі не є звичайною практикою для Російської Федерації. Якщо скласти разом всі ці елементи, можна зробити висновок як з військової, так і з політичної перспективи, що Росія вдається до навмисної ескалації ситуації в Чорноморському регіоні», - наголосив Кулеба.

Читайте також: Кулеба застеріг світ від наративу про Росію як «фортецю», оточену Україною й НАТО

Як повідомлялося, 17 та 18 квітня до Чорного моря увійшли одразу чотири великі десантні кораблі, які приписані до інших флотів РФ. Крім того, одночасно з ними через Керченську протоку до Чорного моря увійшли 15 кораблів з Каспію - тобто всі наявні десантні кораблі Каспійської флотилії РФ. До того ж у складі Чорноморського флоту РФ перебуває сім великих десантних кораблів та п’ять десантних катерів. Цей розвиток може бути свідченням підготовки Кремля до проведення масштабної десантної операції на морі.

Росія продовжує нагромаджувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України, що викликає глибоке занепокоєння в ЄС, в США та в інших демократичних країнах світу.

Читайте також: Кремль буде готовий до атаки на Україну за кілька тижнів – Кулеба

В офіційних російських ЗМІ продовжується широка інформаційна компанія брехні та провокацій з метою дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Вчора, 19 квітня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, які підтвердили непохитну підтримку Євросоюзу суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-