Колишній постпред Путіна скупив в окупованому Криму нерухомості на $13 мільйонів

Колишній постпред Путіна скупив в окупованому Криму нерухомості на $13 мільйонів

Укрінформ
Колишній постпред президента Росії в окупованому Криму Олег Белавенцев, члени його родини та пов'язані з ним компанії стали власниками нерухомості на півострові на загальну суму близько $13 мільйонів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні російського видання "База".

Вся нерухомість, «будинки, готелі, пам'ятки архітектури» та інше придбані після 2014 року, коли Крим був окупований. За даними "Бази", Белавенцев залишається одним з найвпливовіших людей на півострові, який тісно пов'язаний з главою окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим. Стверджується, що завдяки дружбі з ним Белавенцев купує нерухомість за суми в кілька разів нижчі від кадастрової вартості, а компанії, якими володіє він і члени його родини, регулярно отримують держзамовлення, часто стаючи єдиними постачальниками послуг.

Читайте також: Bellingcat виграв суд у Нідерландах проти агентства, пов'язаного з «кухарем Путіна»

Згідно з розслідуванням видання, серед об'єктів кримської нерухомості, власниками якої є сам Белавенцев, його дружина Ірина, дочка Вікторія та зять Єгор - чотири будинки, сім квартир, дев'ять апартаментів в елітному готелі, п'ятиповерховий пансіонат на 78 номерів, санаторій і безліч складських приміщень. Майже вся нерухомість знаходиться на березі моря. У числі міст, в яких колишній постпред і його родина скуповують будинки і квартири, - Ялта, Севастополь, Форос, Сімферополь, а також ряд кримських прибережних селищ.

Окремо наголошується, що в 2015-му році родина Белавенцева придбала в Балаклаві старовинний маєток з колонами, визнаний пам'яткою архітектури ще українською владою. За даними місцевих ЗМІ, до цього будівлею володіли люди, наближені до родини президента-утікача Віктора Януковича. Крім того, ряд придбаної Белавенцевим нерухомості раніше належав Ігорю Коломойському, активи якого після анексії Криму були націоналізовані російською владою і виставлені на торги. "База" також вказує на котедж площею 215 кв. м в елітному селищі "Мис Сарич", яке записане на Ірину Белавенцеву.

Читайте також: У Путіна є ще один «палац» - його знайшли в окупованому Криму

Олег Белавенцев і члени його родини володіють також нерухомістю в Москві та Підмосков'ї на загальну суму понад 140 мільйонів рублів ($1,85 млн). При цьому з моменту початку виконання функцій «постпреда президента Росії в Криму» Олег Белавенцев задекларував лише 105 мільйонів рублів доходу ($1,4 млн).

Як відомо, Крим був окупований Росією в результаті спецоперації у лютому-березні 2014 року. При цьому Белавенцева, близького друга глави міноборони РФ Сергія Шойгу, називають одним з організаторів так званого референдуму: після цього Путін присвоїв йому звання героя Росії "за зміцнення державності" і призначив його своїм "постпредом у Криму".

Окупація Криму, як і псевдореферендум, не визнаються Україною і більшістю іноземних держав, Генеральною Асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії. Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою територією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-