РФ має забезпечити міжнародний моніторинг в окупованому Криму - країни ООН

РФ має забезпечити міжнародний моніторинг в окупованому Криму - країни ООН

Заява
Укрінформ
Російські інформаційні заходи в ООН по Криму націлені на спотворення уяви про реальну ситуацію на півострові, яку Москва ретельно приховує, у тому числі шляхом блокування доступу міжнародних спостерігачів.

Про це йдеться в заяві 19 країн-членів ООН, поширеній у середу після проведення Росією неформального онлайн-засідання за формулою «Арріа» щодо Криму, передає Укрінформ.

«Якби Росія справді була зацікавлена в поглибленні розуміння ситуації в Криму, вона забезпечила б представникам ООН, ОБСЄ та Ради Європи, а також гуманітарних структур, міжнародним моніторинговим місіям з прав людини та неурядовим правозахисним організаціям негайний і безперешкодний доступ до Криму» - наголошується в заяві.

Читайте також: Російська пропаганда про Крим провалилася - Україна вдячна країнам ООН за підтримку

У цьому зв’язку в документі міститься заклик до РФ негайно припинити окупацію, зупинити порушення прав людини, звільнити всіх українських в’язнів, яких вона незаконно утримує, припинити агресію в Україні, поважати власні міжнародні зобов’язання та виконувати зобов’язання, взяті на себе згідно з Мінськими домовленостями.

«Ми підтверджуємо свою підтримку зусиль Нормандського формату й тверду прихильність мирному розв’язанню конфлікту на сході України, відповідно до Мінських домовленостей та з повною повагою до суверенітету й територіальної цілісності України», - підкреслюється в документі.

Читайте також: США не відмовляться від підтримки реінтеграції Криму та Донбасу - радник Президента

Спільну заяву підписали Австралія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Естонія, Ірландія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Словаччина, США, Франція, ФРН, Чехія та Україна.

Як повідомляв Укрінформ, російська делегація при ООН організувала в середу проведення неформального засідання щодо ситуації в Криму. Представники західних країн, які виступили на цьому заході, заявили про тверду підтримку суверенітету й незалежності України та закликали Росію припинити її агресію та повернути Україні контроль над півостровом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-