У Києві пройшла акція на підтримку українського Криму

У Києві пройшла акція на підтримку українського Криму

Фото, відео
Укрінформ
Щороку 9 березня - в день народження Тараса Шевченка - кримські українські активісти збираються біля пам'ятника Кобзарю, який став одним із символів спротиву окупації півострова. Сьогоднішній день не став винятком для українців Криму.

Про це в Києві у парку Шевченка на акції солідарності з українським Кримом розповів глава Кримського центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун, передає кореспондент Укрінформу.

У Києві провели щорічну акцію солідарності з окупованим Кримом / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

«Я сьогодні мав розмову з кримчанами, які сьомий рік поспіль виходять до пам'ятника Тарасу Григоровичу Шевченку в Сімферополі ... Про що говорять нам кримчани, які перебувають сьогодні на окупованій території. Вони хочуть, щоб засоби масової інформації приділяли Криму більше уваги, щоб увага була не тільки в окремі дні, а щоб кожен день і годину ми говорили про Крим», - сказав Щекун.

Як нагадала ведуча акції, координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, в цей день сім років тому Андрій Щекун йшов на акцію до пам'ятника Шевченку в Сімферополі, але був викрадений разом з іншим організатором руху «Євромайдан-Крим» Анатолієм Ковальським.

Активістів відпустили тільки через кілька днів, а через рік, 9 березня 2015 року, були затримані Вельдар Шукурджіев, Олександр Кравченко та інші активісти, які вийшли з українськими прапорами до пам'ятника Шевченку.

Як підкреслила Скрипник, протягом семи років російської окупації в Криму системно порушуються права людини, переслідується мирний спротив окупації, знищується українська ідентичність.

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, у березні 2014 року кримська акція, приурочена до 200-річчя Шевченка, проходили як «усвідомлення загрози, яка нависає над Кримом і необхідність висловити свою позицію на захист української держави».

Читайте також: Тортури й викрадення людей: прокуратура АРК розслідує 270 справ

Як підкреслив Чубаров, в ті дні Тарас Шевченко виступив «центром об'єднання українців для захисту своєї землі».

Постійний Представник Президента України в АРК Антон Кориневич зазначив у своєму виступі, що сьогодні опір окупації Криму триває.

«Всі, хто сьогодні прийшов сюди, хто підтримує територіальну цілісність і суверенітет України, повинні бути з одного боку барикади, тому що з іншого боку у нас агресор і окупант Російська Федерація. Нас повинні об'єднувати наші цілі і думки, наша робота. Безумовно, спротив, який почався 26 лютого 2014 року, триває досі. Спротив сьогодні - це Олег Приходько, Сервер Мустафаєв, Кримська солідарність, Кримська єпархія православної церкви України», - сказав Кориневич.

Володимир Балух у своєму слові закликав усіх українців об'єднатися для відновлення історичної справедливості - повернення Криму.

«Хочу закликати всіх свідомих українців не залишатися осторонь, а стати поруч з нами, щоб виступати єдиним фронтом, щоб перемогти окупацію і відновити історичну справедливість - повернення Криму», - сказав Балух.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-