Чубаров оцінив загрозу нападу РФ заради води для Криму на 8 балів з 10

Чубаров оцінив загрозу нападу РФ заради води для Криму на 8 балів з 10

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оцінив загрозу нападу Росії на Україну з метою перенаправити водні ресурси Дніпра для потреб Кримського півострова на 8 з 10 балів.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у програмі «Насправді: Крим» на телеканалі «Дом».

«Моя оцінка 8. Загроза нападу Росії з метою повністю на себе перенаправити водні ресурси Дніпра, в межах того, що було до окупації, ця загроза дуже висока», - зазначив він, відповідаючи на запитання: «Від 0 до 10 оцініть імовірність нападу на Україну, хоча б на вихідну точку Північно-Кримського каналу, з боку Криму?».

Чубаров також озвучив офіційну позицію Меджлісу кримськотатарського народу щодо подачі води в окупований Крим: «Ніяких поставок води до того моменту, доки Росія не визнає Крим окупованою нею територією і ми не сядемо за стіл переговорів, щоб обговорювати умови виходу Росії з Криму і відновлення суверенітету української держави над Кримом. Тільки це», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос висловив думку, що Росія своєю заявою про те, що під час військових навчань у Криму вони «вчаться звільняти гідротехнічні споруди», продовжує залякувати і шантажувати керівництво України.

Читайте також: Чубаров заявляє про нову хвилю політичних переслідувань Росією кримських татар

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.

У підконтрольному РФ «уряді» Криму повідомили, що готуються до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю «глава» Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020 рік став найпосушливішим за 150 років спостережень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-