InformNapalm знайшов нові докази захоплення Криму російськими військовими

InformNapalm знайшов нові докази захоплення Криму російськими військовими

Фото
Укрінформ
Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm зібрали нові докази щодо військовослужбовців ще трьох військових частин ЗС Росії, причетних до захоплення і окупації українського Криму.

Про це йдеться у новому розслідуванні, опублікованому на сайті спільноти.

Зокрема, в цьому OSINT-розслідуванні згадуються факти щодо російських військовослужбовців 382-го окремого батальйону морської піхоти (ОБМП) Чорноморського флоту РФ (в/ч 45765), 727-го ОБМП Каспійського флоту РФ (в/ч 20264) та встановлена участь у військовій агресії 205-го загону управління допоміжного флоту ЧФ РФ (в/ч 43535).

Як зазначається, за результатами цього розслідування інтерактивна база даних InformNapalm щодо доказів агресії РФ проти України буде оновлена та розширена. Наразі в ній фігурують матеріали щодо 99 військових формувань Російської Федерації, зі складу яких відряджалися кадрові військовослужбовці, котрі були задіяні у війні проти України. Після публікації цього розслідування в базу будуть внесені ще три військові частини, і загальні масштаби доказової бази перевищать 100 військових частин РФ.

Військовослужбовці вказаних трьох військових частин раніше також потрапляли у поле зору OSINT-досліджень InformNapalm, які стосувалися дій РФ у Сирії, але не були долучені у загальну інтерактивну базу даних, тому що їхня участь в агресії проти України не була встановлена або підтверджена.

Як повідомляється, відправною точкою нинішнього OSINT-розслідування стала фотографія медалі за окупацію Криму, опублікована в російській соцмережі користувачем з ніком Made in UssR.

"Вочевидь розуміючи, що він брав участь у воєнному злочині, російський окупант заховався за нікнеймом. Проте вивчивши його сторінку та сторінки його друзів та близьких, ми встановили його повне ім’я та місце служби", - зазначають автори розслідування.

Повне ім’я фігуранта розслідування, нагородженого за операцію захоплення Криму, – Олександр Євгенійович Удодов, дата народження: 05.11.1994, родом з м. Майкоп. Встановлено і місце його служби: 382-й ОБМП, який базується у м. Темрюк, на азовському узбережжі Краснодарського краю. Він входить до складу 810-ї окремої бригади морської піхоти (в/ч 13140, постійний пункт дислокації – тимчасово окупований Крим, Севастополь). Отже, медаль за окупацію Криму Удодов отримав, виконуючи бойові завдання у складі 382-го ОБМП.

Напередодні захоплення Криму, 23 лютого 2014 року, Удодов опублікував фото, зроблене на борту корабля. У коментарях його запитали: "Де це ви?". "На коробці в Севас ідемо", – відповів Удодов (Севас – так скорочено називають українське місто Севастополь).

OSINT-розвідники InformNapalm ідентифікували корабель, на якому перекидали морпіхів з Росії в Крим. Це кілекторне судно КИЛ-158, що входить до складу 205-го загону управління допоміжного флоту ЧФ РФ (його ще називають загоном суден забезпечення ЧФ), ППД – тимчасово окупований Крим, Севастополь.

Кілекторні судна використовується при обладнанні баз і портів, для встановлення мертвих якорів, швартових бочок та хвилеломів, прокладки кабелів та інших підводних робіт, також для ремонтних робіт. Проте, як зазначається в розслідуванні, росіяни також використовують такі судна для прихованого перекидання живої сили під час захоплення чужих територій.

Читайте також: InformNapalm визначив місце на Донбасі, де колона техніки з РФ перетинає кордон України

На момент початку збройної агресії Росії начальником 205-го загону суден забезпечення був капітан 1-го рангу запасу Сергій Борисович Зінченко, про що свідчать публікації в російських ЗМІ за грудень 2013 року та квітень 2014 року. Наприкінці квітня 2014 року Зінченка призначили на іншу посаду – генерального директора державного підприємства "Кримські морські порти".

Капітаном кілекторного судна КИЛ-158 з часу прийомки судна від суднобудівельників у 1989 році був капітан 1-го рангу Микола Васильович Перун. Восени 2014 року під його командуванням КИЛ-158 піднімав великий протичовновий корабель "Очаков", який окупанти затопили, створивши "замок" для українських кораблів у бухті озера Донузлав під час спецоперації із захоплення Криму.

16 березня 2014 року, в день проведення так званого референдуму в Криму, Удодов опублікував фото з підписом "зайняли висоту". На цьому фото окупант цілиться зі зброї в напрямку будівель внизу. "Це фото дуже символічне. Воно наочно демонструє брехню росіян про "мирне волевиявлення" українських громадян в Криму на так званому референдумі, фактично проведеному окупантами під прицілом зброї", - констатують автори розслідування.

Волонтери InformNapalm також зазначають, що керував захопленням українських військових частин безпосередньо на місці командир 382-го ОБМП підполковник Олександр Вікторович Картавкін, який також нагороджений медаллю за окупацію Криму.

Вивчаючи інформацію про Картавкіна, розслідувачі натрапили на відео, на якому з медаллю за окупацію Криму також зафіксований заступник командира 3-го взводу 2-ї роти 727-го ОБМП Ільшат Фатхутдінов. "Слід зазначити, що 727-й ОБМП названий військовою прокуратурою України в переліку підрозділів, перекинутих в Крим під час спецоперації захоплення. Знайдена нами інформація є додатковим підтвердженням даних військової прокуратури України. Бо крім текстових свідчень, раніше не було оприлюднено фото- або відеопідтверджень причетності військовослужбовців цієї частини до кримської авантюри", - йдеться також у розслідуванні.

Його автори звертаються до правоохоронних органів України із закликом провести всі належні процесуальні дії щодо встановлених російських військовиків та підрозділів ЗС РФ – учасників агресії проти України.

Як повідомлялося, 16 березня 2014 року в окупованому Росією Криму та місті Севастополь, в обхід українського законодавства та законодавства Автономної Республіки Крим, відбувся так званий референдум щодо статусу Криму.

Згідно з російськими даними, 96,77% жителів Криму підтримали "приєднання" півострова до Росії. Результати неконституційного референдуму були грубо сфальсифіковані, а вже через два дні, 18 березня 2014 року, в Кремлі відбулося підписання так званого Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації. Більшість країн-членів ООН та інші міжнародні організації визнали інсценований окупантами фальсифікований кримський референдум нелегітимним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-