Україна в ОБСЄ закликає змусити Росію виконати наказ ООН щодо Меджлісу

Україна в ОБСЄ закликає змусити Росію виконати наказ ООН щодо Меджлісу

Укрінформ
Україна закликає держав-учасниць ОБСЄ здійснити тиск на РФ та примусити її до виконання наказу Міжнародного суду ООН про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 30 квітня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН своїм наказом зобов’язав Росію "утримуватися від встановлення обмежень на здатності кримськотатарської громади зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс". Дотепер цей наказ Міжнародного суду свідомо ігнорується Росією. Ми закликаємо держав-учасниць здійснити тиск на РФ у зв’язку з порушенням нею міжнародного права та змусити її, зокрема, виконати наказ МС ООН та припинити утиски кримськотатарської громади у Криму", - заявив він.

Читайте також: В Україні створили електронну версію даних про жертв окупації Криму

Український посол поінформував присутні іноземні делегації про те, що будь-яка діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, який чотири роки тому Росія оголосила екстремістською організацією, залишається забороненою.

"Систематичні переслідування кримських татар та їх представницьких органів продовжуються. Введена заборона Меджлісу дозволяє російській окупаційній владі посадити за ґрати на строк до 8 років близько 2500 членів місцевих та регіональних меджлісів, або будь-кого, хто бере участь у зборах", - заявив Євгеній Цимбалюк.

Дипломат підкреслив, що ця заборона у поєднанні з масовим переслідуванням політичних лідерів, активістів, правозахисників, журналістів, адвокатів та інших представників кримськотатарського народу є "явним проявом расової дискримінації".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-