Розстрільні списки змусили священників ПЦУ залишити Крим і Донбас — Епіфаній

Розстрільні списки змусили священників ПЦУ залишити Крим і Донбас — Епіфаній

Укрінформ
Російська окупаційна влада на Донбасі та Кримському півострові докладає всіляких зусиль для того, аби позбавити Православну Церкву України можливості проводити богослужіння, залякуючи священників і віруючих, а також позбавляючи їх приміщень.

Про це йшлося під час зустрічей Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія з представниками американської влади, що відбулися цього тижня.

"Ми говорили про наші успіхи, яких досягли впродовж останніх років як Церква. Крім того, ми говорили про ті внутрішні і зовнішні виклики, які зараз існують, особливо в окупованому Криму і на Донбасі", - розповів митрополит у інтерв’ю Укрінформу.

При цьому він конкретизував, що в Криму відкрито намагаються забрати приміщення Кафедрального собору і єпархіального управління. "Я особисто спілкуюся з Владикою Климентом, Архієпископом Кримським. Учора він повідомив, що прийшли нові судові рішення, і до 11 листопада він повинен залишити та передати приміщення. Крім того, подібні спроби відбуваються в Сімферополі, в інших містах окупованого півострова, де наші громади звершують богослужіння", - повідомив митрополит.

На окупованій території Донецької і Луганської областей, за його словами, створилася більш складна ситуація. "Там не дозволено навіть офіційно звершувати богослужіння. І наші священнослужителі були змушені покинути цю територію, бо вони були свого часу внесені навіть в розстрільні списки", - підкреслив він.

Епіфаній також розповів про смерть священнослужителя ПЦУ при переході лінії розмежування: "У нього не витримало здоров'я, і він упокоївся прямо там, на тому місці".

Читайте також: Епіфаній у США розповів про переслідування ПЦУ російськими окупантами

За його словами, переслідування спрямовані й проти віруючих. "Їм перешкоджають, не дозволяють, і вони змушені звершувати богослужіння підпільно або взагалі не збираються громадою у святкові дні", - зауважив митрополит Епіфаній.

У цьому зв'язку він поінформував, що ПЦУ звертається до всіх, "щоби якимось чином дипломатично можна було вплинути на Російську Федерацію, щоби вони не порушували так жорстко права наших віруючих".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-