Балух розповів про російський паспорт

Балух розповів про російський паспорт

Укрінформ
Українському політв’язню Кремля Володимиру Балуху видали російський паспорт без його згоди.

Про це він розповів під час пресконференції після свого звільнення, повідомляє Укрінформ.

"Не йшлося ні про який російський паспорт, бо ніхто не писав би заяву з цього приводу. На цьому рішенні (про видачу російського паспорта — ред.) навіть написано, що я ознайомився, але вважаю це черговими тортурами, тільки моральними", - сказав він.

Балух зазначив, що працівник Керченського відділу так званого міністерства внутрішніх справ самостійно прийняв рішення, що він є громадянином Росії. У подальшому, нібито через наявність у Балуха російського паспорта, до нього не допускали українських консулів.

Читайте також: Балух піде до суду через обвинувачення у "побитті" російських тюремників

Адвокат Дмитро Дінзе зауважив, що видача російських паспортів українським політв’язням у Росії є поширеною практикою, яка дає змогу не допускати до них українських консулів.

"Це робиться, щоб не ходив консул до політичних в’язнів, щоб бойкотувати роботу консульського відділу. Балух достатньо медійна персона. Він знав свої права і просив консула, а вони нічого кращого не придумали, як обрізати цю нитку спілкування", - пояснив він.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Балух - кримський фермер. Він вивісив на своєму будинку прапор України, згодом прикріпив табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні".

Читайте також: Електрошокер і мокра наволочка: Балух розповів про тортури у в'язницях РФ

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, бо нібито в нього на горищі знайшли 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Згодом проти активіста порушили ще одну справу - за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджував, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляли, що це тюремник напав на нього.

Читайте також: Балух про здоров’я: Є певні проблеми, лікування Феофанією не закінчиться

За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз це понад 3 тис. 800 гривень).

Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політичним в'язнем.

З 29 березня 2019 року Балух перебував у ВК-4 м.Торжок Тверської області (ФКУ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області).

Балух повернувся до України 7 вересня унаслідок обміну між Україною і Росією у форматі 35 на 35. Крім того, до України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-