Балух піде до суду через обвинувачення у

Балух піде до суду через обвинувачення у "побитті" російських тюремників

Укрінформ
Український активіст з Криму, звільнений політв'язень Володимир Балух заявив, що піде до суду через обвинувачення у нібито побитті в колонії представників правоохоронних органів.

Про це він повідомив на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Позиватися — звичайно", - сказав Балух, зауваживши, що це потрібно не стільки йому, "бо я вже зараз тут (на волі — ред.) перебуваю", скільки тим, хто досі лишається у російських в’язницях.

"Мені принципово важливо покарати державу (агресора — ред.) за її дії, принаймні, фінансово. Зрозуміло, що якось вплинути на духовність найдуховнішої держави світу я не зможу... Але першочергово не це є ціллю. Розумієте, там (у полоні РФ — ред.) перебуває ще багато наших хлопців... Ми майже в один день заїхали на ШІЗО з Сашком (Шумковим — ред.) туди, і він там зараз. І я зсередини розумію, що з ним зараз відбувається, і що буде відбуватися", - додав Балух.

Він уточнив, що перебування у ПКТ — приміщення камерного типу — тимчасове, і там є терміни перебування, але Шумкова можуть відправити до ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу — ред.) у Тверській колонії, "про тортури якої, серед людей, які відбувають покарання, дуже відомо, що являє собою Тверська ФСВП".

"І Сашко... Я щиро сподіваюся, що він ще зараз принаймні там, де він знаходився, де ми з ним розійшлися... Але те, що його повезуть туди, на цю так звану "сотку" - це запланована така річ. Система там працює налагоджено, і в неї є свої принципи, як вона відбувається... Тому саме для тих людей, які там знаходяться, — для них це має значення. Щоб утримати в рамках якоїсь людяності цю систему (Федеральну систему виконання покарань РФ — ред.), щоб цивілізований світ мав можливість впливати на ці процеси, на те, що там відбувається", - сказав Балух.

Читайте також: Балух про здоров’я: Є певні проблеми, лікування Феофанією не закінчиться

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Балух — кримський фермер. Він вивісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні".

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Згодом проти активіста порушили ще одну справу — за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджував, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляли, що це тюремник напав на нього.

За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії. Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політичним в'язнем.

З 29 березня 2019 року Балух перебував у ВК-4 м.Торжок Тверській області (ФКУ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області).

7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у РФ співгромадян, серед яких був і Володимир Балух, та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-