ЄСПЛ у вересні розгляне

ЄСПЛ у вересні розгляне "кримський" позов України проти РФ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини у вересні розгляне міждержавну справу за позовом України проти Росії від 13 березня 2014 року щодо порушення російською стороною прав людини на території анексованої АР Крим.
Слухання Велика палата проведе зранку 11 вересня повідомили власному кореспонденту Укрінформу у Страсбурзі у пресслужбі ЄСПЛ.

«Український уряд стверджує, що Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над АР Крим, що є невід'ємною частиною України, та юрисдикція над ситуацією призвела до численних порушень Конвенції (Європейської конвенції прав людини – ред.)», - заявили у ЄСПЛ.

Серед порушень статей Європейської конвенції заявник вказує на випадки убивств українського військовослужбовця, офіцерів правоохоронних органів та цивільних осіб, що пов'язується з РФ.

Окрім цього, йдеться про випадки застосування тортур та свавільного позбавлення свободи цивільних осіб та українських військовослужбовців.

Українська сторона також вказує на протиправне автоматичне надання українським жителям Криму російського громадянства.

Україна надала ЄСПЛ докази щодо залякування у Криму журналістів, застосування насильства, залякування українських священнослужителів, а також кримських татар.

Як повідомляв Укрінформ, на сьогодні у провадженні Європейського суду з прав людини знаходиться 5 справ України проти Росії, а саме: «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів та «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.

Читайте також: Євросуд визначив дату розгляду "кримського" позову України

Окрім цього, на розгляді ЄСПЛ знаходяться більше 4 тис. індивідуальних позовів громадян, які стосуються подій у Криму, східній Україні та на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-