Підозрюваного у держзраді кримського суддю звільнили з-під варти

Підозрюваного у держзраді кримського суддю звільнили з-під варти

Укрінформ
Київський апеляційний суд звільнив з-під варти колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, підозрюваного у державній зраді.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим.

"Щойно Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського районного суду Києва, якою було продовжено строк тримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду АР Крим, та, відповідно, звільнено його з-під варти", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, позиція захисту ґрунтувалася на тому, що підозрюваний є діючим суддею, оскільки 29 листопада 2018 року Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав протиправною та скасував постанову Верховної Ради України від 29.09.2016 р. "Про звільнення судді".

Проте, як наголосили в прокуратурі, у відповідності до закону "Про судоустрій і статус суддів" скасування постанови ВР "Про звільнення судді" не є підставою для поновлення на посаді судді, тобто особа не набула статусу судді.

Як повідомлялося, 3 листопада 2018 року в Києві затримали екс-голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука.

Читайте також: Екс-голові Апеляційного суду Криму продовжили арешт

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що екс-голові Апеляційного суду Криму вручили підозру у вчиненні правопорушення за статтею 111 КК (державна зрада). За словами генпрокурора, Чорнобук здійснював підривну діяльність, зокрема допомагав перейти кримським судам на здійснення правосуддя на підставі законодавства Росії.

За версією слідства, під час операції Росії з анексії півострова Чорнобук співпрацював з окупаційною владою. Зокрема, 24 березня 2014 року на засіданні суду він закликав суддів учити законодавство РФ та отримувати російські паспорти. Сам Чорнобук звинувачення у державній зраді відкидає.

Фото: zib.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-