Кримські татари знову стали жертвами репресій, але наша підтримка з ними - Зеленський

Кримські татари знову стали жертвами репресій, але наша підтримка з ними - Зеленський

Укрінформ
Кримські татари сьогодні знову стали жертвами репресій, але вони мають постійну підтримку українського народу.

Про це новообраний президент України Володимир Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook.

“Сьогодні 75-та річниця початку депортації кримських татар. Цей день нагадує нам, що можна знищити людей, але дух цілого народу – ніколи. Кримські татари повернулися на історичну батьківщину. Та зараз вони знову стали жертвами репресій – як і ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму. Наша підтримка, наші зусилля, наші думки з ними щодня”, - зазначив Зеленський.

Новообраний президент вірить у те, що українці звільнять Батьківщину кримських татар від окупації. “І хай яким довгим буде шлях до повернення Криму, ми пройдемо його разом з киримли. Ми зробимо це разом. Не забуваймо, що навіть найтемніша ніч закінчується світанком”, - підкреслив він.

Як повідомлялося, 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Читайте також: Інститут нацпам'яті розповідає історію депортації кримських татар

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о третій годині ночі й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-