У Болгарії розгорівся скандал навколо книги про Крим, де побачили

У Болгарії розгорівся скандал навколо книги про Крим, де побачили "русофобію"

Укрінформ
Болгарський новеліст Светослав Нахум, автор книги "Втеча з Криму", вийшов зі Спілки письменників Болгарії, протестуючи проти звинувачень у русофобстві.

Про це Нахум розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

"Втеча з Криму" розкриває злочинну окупацію півострова росіянами. За словами Нахума, ідея книги виникла у нього одразу після кримських подій 2014 року.

"Були кілька хвиль українців, які тікаючи від тиранії, приїхали до Болгарії і через Болгарію знайшли свій шлях до вільного світу – Західної Європи, США, Канади тощо. Я міг бачити всю картину окупації, бачив трагедію звичайних людей. Це ті теми, які мене як письменника найбільше цікавлять, – доля звичайних людей на тлі великих політичних та історичних процесів. Але я не очікував такої реакції з боку офіційних літературних кіл. Я думав, що ми в Болгарії будемо співпереживати трагедії українців з Криму. Оскільки ми й самі багато страждали в своїй історії від іноземної окупації...», - розповів Нахум.

Посол України в Болгарії Віталій Москаленко під час презентації твору в Софії зазначив, що "події описані талановито, в художній спосіб викладено істину, і написане нікого не залишить байдужим". "Я вдячний Светославу Нахуму за його майстерність. Це є серйозна і важка за значенням книга", - додав дипломат.

Утім, у Спілці болгарських письменників така інтерпретація кримських подій їхнім колегою викликала несприйняття, і вони опублікували критичну декларацію: "Спілка болгарських письменників з почесним головою Іваном Вазовим упродовж майже 105-річної своєї історії ніколи не виступала проти Росії, а ще менше дозволяла собі агітувати на користь тієї чи іншої політичної ідеї, яка б торкалася відносин між нею та іншими державами. Тому ми відмежовуємося від своєвільного залучення до посилів книги "Втеча з Криму" і заявляємо, що Спілка не є співорганізатором заходу (презентації 17 квітня цього року в софійській книгарні "Софія-прес" – ред.). Демократичність, за яку виступають мислителі в усьому світі і в Болгарії, передбачає свободу слова за умови, що вона звільнена від будь-яких маніпуляцій…".

Читайте також: Окупанти продовжили арешт кримським татарам, затриманим в березні

Як зазначив Нахум, "на жаль, реакція Спілки письменників і кількох членів боллгарського ПЕН-клубу була дуже примітивною та ганебною". "А декларація із засудженням від керівництва Спілки письменників є типовим підходом, показує гібридний стиль управління, маніпулює громадською думкою, ставлячи політичний контекст на користь режиму Путіна. Документ укладено в стилі декларації 1974 року цієї ж таки Спілки письменників, в якій тодішні її керівники засудили Олександра Солженіцина та його знаменитий "Архіпелаг ГУЛАГ". Сумним висновком є те, що сучасна декларація демонструє негативне ставлення до України та українського суверенітету, незалежності та європейського майбутнього для України", - наголосив письменник.

При цьому Нахум продовжує популяризувати книгу. "Вона отримує все більшу підтримку і популярність серед людей Болгарії з демократичним мисленням – письменників, критиків, літературознавців, журналістів і вчених. У своїй нещодавній статті The Economist, описуючи скандал, критикує заяву Спілки болгарських письменників і захищає справу незалежності України. Я продовжую популяризувати книгу серед людей, які вірять у свободу і які виступають проти насильства та агресії. Але це буде важка битва. Як казав Солженіцин, боротьба між добром і злом проходить через серце кожної людини", – підсумував Нахум.

Детальніше про цей конфлікт читайте на сайті Укрінформу в матеріалі Оксани Поліщук "Як історія про втечу з Криму спричинила скандал в Болгарії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-