Як історія про втечу з Криму спричинила скандал в Болгарії

Як історія про втечу з Криму спричинила скандал в Болгарії

Аналітика
Укрінформ
Болгарський новеліст Светослав Нахум, автор книжки "Втеча з Криму", вийшов зі Спілки письменників, протестуючи проти звинувачень у русофобстві

У квітні в Болгарії в місцевій Спілці письменників пройшла презентація книги болгарського новеліста Светослава Нахума "Втеча з Криму", де автор розповідає історію жінки, яка була змушена залишити Крим після російської анексії. Цікаво, що книжку, яка вже видана в США, Україні, Угорщині, Румунії, Австрії, болгарські видавці довго відмовлялися публікувати. Аж доки уся збірка автора (правозахисної тематики), в який ввійшла і названа новела, не виграла конкурс болгарського Міністерства культури та не була опублікована державним коштом.

Однак згодом глава Спілки письменників Болгарії Боян Ангелов опублікував декларацію, в якій відмежувався як від презентації збірника, так і загалом творчості Нахума. Посилаючись на те, що не треба, мовляв, йти проти Росії. Тобто замість підтримки, письменника звинуватили у "навіюванні щодо окупації Криму". Через конфлікт з русофільським керівництвом спілки письменників та у знак протесту Нахум добровільно вийшов з її рядів. Скандал в Спілці письменників Болгарії спричинив також розкол і в болгарському осередку ПЕН-клубу (міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників і журналістів, що стоять на захисті свободи слова). Зі свого боку українське Посольство в Болгарії виступило на захист автора і його переконань, підтвердивши відсутність в книзі маніпуляцій з фактами та змістом.

Болгарські літературні “бонзи” і їх бажання бути подалі від “гріха”

Через істотний історичний та колишній геополітичний зв’язок, русофільські погляди в такій східно-європейській країні як Болгарія, не є чимось несподіваним. Згадаймо, що і в самій Україні таких настроїв у суспільстві теж чимало. Та коли мова йде про різні офіційні позиції, нехай і сформовані з допомогою творчих кіл, то постає багато запитань. Зокрема, чому в країні, яка зробила свій вибір на користь європейського об’єднання, й досі можливі такі прецеденти як скандал з книгою Светослава Нахума?

Варто зазначити, що сюжет новели відштовхується від емоцій та спогадів українки Тані, яка після початку війни знайшла порятунок на болгарській землі. Але при цьому поранена свідомість жінки постійно повертає її до жахів окупації та страху смерті. Загалом автор змальовує нелюдське ставлення до українців, які на референдумі на початку війни голосували проти російського втручання в незалежну Україну.

"«Втеча з Криму» розкриває страшні події, які ми пережили в Україні – злочинну окупацію Криму. Події описані талановито, в художній спосіб викладено істину, і написане нікого не залишить байдужим. Я вдячний Светославу Нахуму за його майстерність. Це є серйозна і важка за значенням книга», – зазначив посол України в РБ Віталій Москаленко під час презентації твору.

Віталій Москаленко
Віталій Москаленко

Утім, в Союзі болгарських письменників така інтерпретація кримських подій їхнім колегою викликала несприйняття. Що в свою чергу вилилося у критичну Декларацію: “Союз болгарських письменників з почесним головою Іваном Вазовим впродовж майже 105-річної своєї історії ніколи не виступав проти Росії, а ще менше дозволяв собі агітувати суспільство на користь однієї чи іншої політичної ідеї, яка б торкалася відносини між нею і іншими державами. Тому ми розмежовуємося від своєвільного нашого залучення до посилів книги «Втеча з Криму» і заявляємо, що Спілка не є співорганізатором заходу (презентації 17 квітня цього року в софійській книгарні «Софія-прес». – Авт.). Демократичність, за яку виступають мислителі в усьому світі і в Болгарії, передбачає свободу слово при умові що вона звільнена від будь-яких маніпуляцій”.

Українські дипломати з прикрістю констатують

Звісно, українські дипломати одразу стали на захист автора “скандальної” новели, звертаючи увагу на протиправність дій керівництва Союзу письменників Болгарії у небезпечній спробі стати на захист політики держави-агресора. “Прикро констатувати, що Спілка болгарських письменників, маскуючись під гасло свободи від маніпуляцій, насправді відверто порушує один з базових засад прав людини – право на свободу висловлювання, а крім того грубо порушує офіційну позицію Уряду Республіки Болгарія щодо підтримки територіальної цілісності України. Також викликає здивування, що керівництво Спілки письменників, посилаючись на слова Івана Вазова, намагається здійснити підміну понять та дезінформування громадян, ототожнюючи Росію початку 20 ст. з Російською Федерацією початку 21 ст. Російська Федерація шляхом вторгнення в Україну та анексією Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН. Увесь цивілізований світ ввів санкції проти Росії як покарання за анексію Криму, суверенної частини України”, – йдеться у зверненні Посольства України в Болгарії до міністра культури Болгарії та Народних Зборів.

На думку українських дипломатів, випадок із застосуванням репресивних заходів проти болгарського письменника з боку керівництва Союзу письменників через його громадянську позицію та творчість, може негативно позначитися на іміджі Болгарії та оцінках стану свободи слова. Крім того, цей прикрий випадок негативно сприймається в українському суспільстві, оскільки понад 1 млн. 700 тисяч українських громадян з Криму та Донбасу були змушені шукати нові домівки, тікаючи від окупантів.

З часів Солженіцина мало що змінилося

За словами болгарського журналіста Георгі Коритарова, “Втеча з Криму” – це єдине болгарське оповідання, і єдина книга в Болгарії, яка відображає демократичну тривогу через російську агресію проти України і окупацію Криму. “Єдиний автор в Болгарії, який спробував і насмілився на тлі міфологем та русофільської стихії в країні, яка є, по суті, путінською стихією, сказати правду про агресію. І проти цієї людини Союз болгарських письменників виступив з декларацією, пишаючись тим, що Іван Вазов був його головою свого часу, і не виступав з позиціями проти Росії і не ставав провідником будь-яких політичних навіювань проти Росії – пише Георгі Коритаров.

Георгі Коритаров
Георгі Коритаров

Він звертає увагу на те, що ганьба і шкода, яку вся ця історія чинить Союзу письменників демократичної Болгарії, полягає не в самій декларації, а значно глибше. “Ситуація демонструє, що Союз болгарських письменників, очевидно під впливом свого голови – члена проросійської Болгарської соціалістичної партії, не в змозі відрізнити сформовані національною міфологією абстрактні русофільські позиції, від тих, які сьогодні є співмірними з пропутінськими імперськими позиціями та цінностями. Кожен сучасний демократ, хоч і має симпатії до російського народу, має виступати проти путінського режиму. Однак, цього не розуміють в Союзі болгарських письменників”, – пише Георгі Коритаров.

В ексклюзивному коментарі Укрінформу Светослав Нахум розповів, що ідея книги «Втеча з Криму» виникла у нього одразу після кримських подій 2014 року.

Светослав Нахум
Светослав Нахум

“Були кілька хвиль українців, які тікаючи від тиранії, приїхали до Болгарії і через Болгарію знайшли свій шлях до вільного світу – Західної Європи, США, Канади та ін. Я міг бачити всю картину окупації, бачив трагедію звичайних людей. Це ті теми, які мене, як письменника, найбільше цікавлять – доля звичайних людей на тлі великих політичних та історичних процесів. Але я не очікував такої реакції з боку офіційних літературних кіл. Я думав, що ми в Болгарії будемо співпереживати трагедії українців з Криму. Оскільки ми й самі багато страждали в своїй історії від іноземної окупації. На жаль, реакція Союзу письменників і декількох членів нашого ПЕН-клубу була дуже примітивною та ганебною. А засуджуюча декларація керівництва Союзу письменників є типовим підходом, показує гібридний стиль управління, маніпулює громадською думкою, ставлячи політичний контекст на користь режиму Путіна. Документ укладено в стилі декларації 1974 року цього ж таки Союзу письменників, в якому тодішні його керівники засудили Олександра Солженіцина та його знаменитий “Архіпелаг ГУЛАГ”. Сумним висновком є те, що сучасна декларація демонструє негативне ставлення до України та українського суверенітету, незалежності та європейського майбутнього для України”.

Тож переконаний у своїй правоті Светослав Нахум продовжує популяризувати книгу. “Вона отримує все більшу підтримку і популярність серед людей Болгарії з демократичним мисленням – письменників, критиків, літературознавців, журналістів і вчених. У своїй нещодавній статті The Economist, описуючи скандал, критикує заяву Союзу болгарських письменників і захищає справу незалежності України. Я продовжую популяризувати книгу серед людей, які вірять у свободу і які виступають проти насильства та агресії. Але це буде важка битва. Як казав Солженіцин: «Боротьба між добром і злом проходить через серце кожної людини», – підсумував Светослав Нахум.

Тож залишається лише подякувати авторові за його принциповість та побажати йому творчого натхнення та успіхів у цій боротьбі.

Оксана Поліщук, Київ

Перше фото: Анелія Ніколова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-