У Кабміні закликають ЄС до санкцій проти компаній, що експлуатують Керченський міст

У Кабміні закликають ЄС до санкцій проти компаній, що експлуатують Керченський міст

Укрінформ
Відповідь Європейського Союзу на відкриту агресію Росії на українські судна у міжнародних водах поблизу Керченської протоки була недостатньою.

Таку думку висловила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на Міжнародній конференції «Майбутнє Європи? Перспективи сучасного розвитку» в м. Сібіу (Румунія), повідомляє Урядовий портал.

«Ми закликаємо міжнародних партнерів до подальших санкцій проти російських портів, суден, що входять до кримських портів, а також компаній, що експлуатують незаконний міст через Керченську протоку», – підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, запроваджені санкції торкнулися лише окремих осіб, відповідальних за атаку та захоплення в полон українських моряків. Безпека Чорноморського регіону має бути серед пріоритетів порядку денного ЄС.

Віце-прем'єр-міністр підкреслила, що будь-яка нерішучість та вагання з боку ЄС лише «заохочують» Росію до нових провокацій.

Читайте також: У Кабміні пояснили, чим загрожують дострокові вибори у Раду

Водночас Климпуш-Цинцадзе відзначила, що в НАТО ухвалили рішення щодо посилення присутності Альянсу в Чорному морі. У квітні на міністерській зустрічі у Вашингтоні країни-члени НАТО узгодили пакет заходів, які дозволять покращити обізнаність Альянсу про ситуацію на місцях і посилити підтримку України та Грузії. Вони стосуватимуться навчань морських сил і берегової охорони, візитів кораблів до портів і обміну інформацією.

«Маю вкотре нагадати незручну істину: у Європі йде війна, щодня забираючи життя українських солдатів та мирних жителів. За даними ООН, з початку російської агресії на Донбасі загинуло близько 13 тисяч осіб. Попри це, у деяких європейських столицях уже виступають за зближення з Росією. Кремль шукає не діалогу, а лише забезпечення власного домінування. Росія прагне поширити власні принципи та «правила гри» на всю Європу», – підкреслила віце-прем’єр-міністр.

«Якщо Євросоюз піде на компроміс щодо цінностей та міжнародного права у відносинах з Росією, то проект ЄС не має майбутнього», – наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр заявила, що для неї європейський напрямок інтеграції означає передусім свободу вибору. «Останні п'ять років історії нашої держави доводять, що українці обрали краще майбутнє в європейській сім'ї. Свобода вибору є основною ідеєю, за яку ми боролися протягом століть», – зазначила представниця українського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-