Гібридна депортація: у Варшаві показали виставку про переслідування у Криму

Гібридна депортація: у Варшаві показали виставку про переслідування у Криму

Фото
Укрінформ
У Варшаві у понеділок увечері відбулася гельсінська дискусія на тему “5 років окупації Криму: дорога до забуття”.

Участь у ній узяли, зокрема, координатор громадської організації КримSOS Таміла Ташева і координатор кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Дуже важливо розповісти пересічним полякам, польським правозахисникам про те, що відбувається на Кримському півострові, оскільки для багатьох він є "сірою зоною" і небагато відомо, що там відбувається”, - зазначила у коментарі агентству Ташева.

Вона підкреслила, що зараз у Криму відбувається гібридна депортація, оскільки кримських татар і українців фактично примушують виїжджати з території півострова шляхом залякування, арештів, обшуків і викрадень.

Фотовиставка у Варшаві про переслідування у Криму / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Наочним cвідченням цього координатор КримSOS назвала виставку світлин “Гібридна депортація” російського журналіста Антона Наумлюка, який з 2016 році працює на окупованому півострові, висвітлюючи судові процеси, обшуки й арешти кримських татар та етнічних українців. Вона звернула увагу, що на одній з фотографій зображено Умера Ібрагімова, син якого – активіст кримськотатарського національного руху Ервін Ібрагімов - зник наприкінці травня 2016 року і про нього й досі нічого не відомо. На іншій фотографії зображено Бекіра Дегерменджі, син якого два роки провів у СІЗО, а потім був поміщений під домашній арешт. Згодом Дегерменджі сам просидів понад рік у Сімферопольському СІЗО.

Координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров зазначив, що складна ситуація у Криму зберігається усі останні п’ять років, але особливо ускладнилася вона стала з початку цього року.

Читайте також: Імама кримської мечеті після обшуку затримали "за екстремізм"

“З січня цього року стало особливо складно, оскільки за неповні три місяці у нас сталося понад 30 арештів, які відбувалися з особливою жорстокістю: вдиралися у будинки, проводилися облави, а потім людей з мішками на головах вивозили за межі Криму, роблячи це демонстративно - працюючи на пропаганду і залякування місцевого населення”,- підкреслив Джеппаров.

Він зауважив, що це зачепило і його особисто: росіяни викрали його сина та племінника, про яких нічого невідомо вже декілька років.

Джеппаров переконаний, що західна аудиторія мусить мати об’єктивну картину того, що відбувається у Криму. Він зауважив, що кримські татари відчувають моральну підтримку, зокрема з боку представників західних ЗМІ, які приїжджають до Криму, аби висвітлювати ситуацію на місці.

За словами координатора Кримської контактної групи з прав людини, працівники спецслужб РФ при обшуках і облавах зовсім інакше починають поводитися, коли бачать, що їх знімають на камеру, адже усвідомлюють, що ці записи згодом можуть потрапити у відкритий доступ.

Дискусію у Варшаві організували Гельсінська фундація з прав людини, Польська фундація солідарності та чеський центр "Варшава".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-