Рідні матроса Ейдера не знають про стан його здоров'я

Рідні матроса Ейдера не знають про стан його здоров'я

Укрінформ
Родина одного з військовополонених моряків, Андрія Ейдера, досі не має точної інформації про стан його здоров'я та проведені йому операції.

Про це розповіла мачуха матроса - Євгенія Ейдер в ефірі Армія FM.

“На даний момент ми не маємо чіткої медичної документації, яка би повідомила, які медичні операції зроблені та який в нього стан”, - сказала Євгенія Ейдер.

При цьому вона наголосила, що слідство дуже обмежує спілкування українських військовополонених моряків із родичами у СІЗО "Лефортово".

“Після переведення в “Лефортово” спілкування дуже сильно обмежене. І так не мали змоги ні говорити по телефону, ні бачитися, — слідство дуже обмежує. Переважно все через адвокатів і консулів. Але до сьогодні ні ми від нього не отримували листів з “Лефортово”, ні він — наших”, — зазначила Ейдер.

За її словами, на українських військовополонених моряків чинять тиск при передачі їм листів від родичів.

“Від сторонніх людей листи, все ж, передають, а від рідних - кажуть: “Хочете побачити листи від своїх рідних, поводьтеся так, як ми вимагаємо”. Тиснуть. Вони кажуть, що є стос листів, напиши, що нам потрібно, або поводься, як нам потрібно, і отримаєш. У перші дні нам говорили, що ми повинні чітко ставити запитання, а Андрій має чітко відповідати на них”, - пояснила жінка.

Водночас вона уточнила, що поки Андрія утримували в московському СІЗО “Матроська тиша”, була можливість “ставити якісь питання, листуватися хоч раз на тиждень”. А також розповіла про те, як відбувається спілкування з батьками інших військовополонених моряків.

“Спілкуємося постійно. В нас є чат у Viber, ми обговорюємо будь-які речі. Про хлопців ми всі знаємо. І зараз батьки поїхали на судилище до Москви, постійно інформують про перебіг подій”, - додала Євгенія Ейдер.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України (катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”), що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Читайте також: Матрос Ейдер у полоні вивчає німецьку й пише вірші

Наймолодший із захоплених українських моряків - Андрій Ейдер, якому у грудні виповнилося 19 років. У 2018 році він закінчив Одеський професійний ліцей морського транспорту. Під час конфлікту в Керченській протоці Ейдер отримав поранення.

Підконтрольний Росії “суд” в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно зажадала від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками згідно з Женевською конвенцією про військовополонених.

17 квітня у Лефортовському районному суді Москви відбудуться судові засідання щодо продовження строків тримання під вартою 24 військовополонених українських моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-