Польща слідкує за російським вітрильником, на борту якого курсанти із Криму - МЗС

Польща слідкує за російським вітрильником, на борту якого курсанти із Криму - МЗС

Укрінформ
МЗС Польщі слідкує за розвитком ситуації навколо російського вітрильника “Седов”, через перебування на борту якого 70-ти курсантів Керченського державного морського технологічного університету Естонія не впустила його у свої територіальні води.

Про це повідомило польське зовнішньополітичне відомство, інформує tvp.info.

“Ми моніторимо ситуацію”, - підкреслила речниця МЗС Польщі Ева Сувара.

Вона додала, що МЗС Польщі перебуває у цій справі в постійному контакті з естонськими колегами.

Відомо, що після відмови Естонії впустити російський вітрильник у свої територіальні води він взяв курс на польський порт “Гдиня”.

Читайте також: Російський вітрильник не пустили в Естонію через "кримських курсантів" на борту

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Естонії напередодні повідомило, що навчальне судно "Седов" не отримало дозволу на вхід у територіальні води Естонії, оскільки на його борту є курсанти з окупованого Росією Криму. За оцінкою МЗС, допуск судна в Естонію суперечив би політиці невизнання анексії Криму. Захід "Седова" в естонські води був запланований на 13-14 квітня - за кілька днів до майбутнього візиту президента Естонії Керсті Кальюлайд до Москви. Про невидачу вітрильнику відповідного дозволу стало відомо в середу. Посольство Росії в Таллінні вже назвало цю заборону "недружнім актом".

У середині березня 2019 року Департамент зовнішньої розвідки Естонії в своїй щорічній доповіді зазначив, що цивільні судна з Росії все частіше виконують завдання російської розвідки. Крім того, за оцінкою департаменту, цивільні судна, в тому числі великі вітрильники, займаються пропагандистською діяльністю.

Чотирьохщогловий 117,5-метровий барк "Седов", занесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільший навчальний вітрильник у світі, відвідував Таллінн у вересні 2018 року.

Крим було окуповано Росією навесні 2014 року. Абсолютна більшість країн світу, зокрема й Естонія, не визнають новий статус анексованого півострова і підтримують територіальну цілісність України.

Фото: PAP/Adam Warżawa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-