За проукраїнську позицію в ОРДЛО та Криму переслідують і катують - Парубій

За проукраїнську позицію в ОРДЛО та Криму переслідують і катують - Парубій

Укрінформ
Проукраїнська позиція, яку займають українці на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і в анексованому Криму, призводить до переслідувань, звільнення з роботи і навіть полону.
Про це заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час виступу на 140-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) встановлений аналогічний окупаційний режим, як і в Криму, але який тільки формально не визнається Росією. Проукраїнська позиція призводить до переслідувань, звільнення з роботи і навіть полону та тортур - як це є з викладачами ліцеїв Наталією Карачор та Григорієм Штейном. Майже два роки перебував у незаконному ув'язненні релігієзнавець Ігор Козловський. Тільки на окупованій території Луганської області у серпні 2018 року було звільнено 884 працівники та 13 директорів шкіл", - зазначив Парубій.

Водночас він акцентував на тому, що понад 46 тисяч жителів Криму стали внутрішньо переміщеними особами, причому багато з них - це викладачі, які "через свою проукраїнську позицію втратили роботу і зазнали переслідувань".

Читайте також: Дітей у Криму готують до війни з Україною — Парубій

За словами голови ВР, навчальні програми в окупації докорінно змінені присланими з Росії спеціалістами.

"Кількість класів з навчанням українською мовою в Криму зменшилася з 875 до 163, закрито всі 7 шкіл з українською мовою викладання. У цілому, число тих, хто вивчає українську, зменшилося у 31 раз за 5 років", - уточнив Парубій.

Окрім того, він наголосив на тому, що було закрито 9 із 16-ти шкіл із кримськотатарською мовою викладання, а кількість учнів знизилася з 13 тисяч до 4 тисяч і продовжує скорочуватися.

"Батьків змушують начебто добровільно відмовитися від вивчення рідної мови. Імена батьків, що вимагають для своїх дітей освіту українською чи татарською, передаються ФСБ", - зауважив Парубій.

При цьому він нагадав, що в 2017 році Україна подала до Міжнародного Суду ООН позов проти Росії який, серед іншого, стосувався порушення культурних прав жителів окупованого півострова.

"Україна заявляла, що Російська Федерація, у порушення своїх зобов’язань за Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, втручається в освітні права українців та кримських татар, перешкоджаючи реалізації права на навчання на українській та кримськотатарській мовах", - зазначив спікер.

Одночасно, додав він, Україна звернулась до Суду ООН з проханням призначити тимчасові заходи на період до розгляду справи по суті, який може розтягнутись на роки.

"19 квітня 2017 року Суд в якості тимчасових заходів наказав Росії забезпечити можливість навчання на українській мові. Але і надалі Резолюції Генасамблеї ООН Росією повністю ігноруються, ситуація лише погіршується", - уточнив голова ВР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-