Адвокат

Адвокат "українського диверсанта" Дудки оскаржить вирок

Укрінформ
Адвокат українця Володимира Дудки, засудженого окупаційним судом у Севастополі за сфабрикованим обвинуваченням у "підготовці диверсій", Сергій Легостов назвав 14-річний строк позбавлення волі "надмірним" і має намір оскаржити його.

Про це Легостов повідомив в ефірі радіо "Крим.Реаліі".

"Ми вважаємо вирок (стосовно Дудки - ред.) незаконним і необгрунтованим, маємо намір його оскаржити в 10-денний строк", - повідомив Легостов.

Адвокат розповів про грубі фальсифікації в ході слідства, зазначивши, що його підзахисний був "зручним для того обвинувачення, яке йому висунули".

"Дудка був не просто військовим, а служив у радіорозвідці на кораблі. У 2010 році він звільнився і служив у МНС України, а потім - у МНС Росії і був дуже зручний у цьому плані для того обвинувачення, яке йому згодом висунули", - сказав Легостов.

Порівнюючи це рішення "суду" з вироками стосовно інших "українських диверсантів", він назвав його "найсуворішим вироком у "диверсійних справах" у Криму".

На думку адвоката, "14 років - надмірне покарання", він вважає, що можлива його мета - "приховати недоліки і фальсифікацію слідства, можливо, залякати і засуджених, і їхніх родичів, і решту".

Як зазначив Легостов, про серйозні фальсифікації матеріалів слідства свідчить адресована у так звану прокуратуру м.Севастополя та начальнику УФСБ по Криму "окрема ухвала суду про порушення під час проведення дізнання і слідства під час розслідування цієї кримінальної справи".

"Обвинувачення визнало частину матеріалів кримінальної справи сфальсифікованими. Те, про що просив прокурор у дебатах 2 квітня, знайшло своє відображення в окремій ухвалі суду. Поки що її тексту у нас немає. Ми написали заяву на її видачу, вважаємо, що через кілька днів нам її видадуть", - повідомив адвокат.

Разом з цим, він назвав "слабкою ланкою" в матеріалах кримінальної справи свідчення іншого обвинуваченого "диверсанта" Дмитра Штиблікова проти Дудки й Олексія Бессарабова та якогось засекреченого свідка.

Читайте також: МЗС про вирок “диверсантам”: Окупанти фабрикують справи для залякування кримчан

"Через якийсь час ми дізнаємося, чому він (Штибліков - ред.) пішов на угоду і дав свідчення і проти Бессарабова, і проти Дудки. У вироку по Штиблікову ці прізвища прописані", - розповів адвокат.

Що стосується заяв про катування під час затримань, додав адвокат, то ефективного розслідування щодо них не було.

"Дудка відразу, ще в 2017 році, подавав заяву про катування, Бессарабов - у 2019-му. За всіма цими заявами військово-слідчі відділи прийняли рішення про відмову в порушенні справ, як і слід було очікувати. Фактично ефективного розслідування за даними заявами про катування , в тому числі електрострумом, з боку держави не було", - заявив Легостов.

Він зазначив, що захист Бессарабова також має намір оскаржити вирок стосовно нього.

Як повідомляв Укрінформ, Севастопольський міський "суд" 4 квітня засудив фігурантів сфабрикованої "справи українських диверсантів" Володимира Дудку та Олексія Бессарабова до 14 років ув'язнення кожного.

МЗС України висловило протест у зв'язку з неправомірним рішенням окупаційного "суду" в Севастополі щодо 14 років позбавлення волі для громадян України Володимира Дудки й Олексія Бессарабова за відверто сфабрикованими обвинуваченнями.

9 листопада 2016 року в Севастополі затримали співробітників кримського аналітичного центру "Номос" Дмитра Штиблікова й Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга Володимира Дудку. Всіх трьох звинуватили у підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки.

У Службі безпеки України заявили, що затримані в Криму громадяни України не є ні співробітниками, ні контактерами з боку СБУ.

16 листопада 2017 року Севастопольський міський суд засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму і до штрафу в розмірі 200 тисяч рублів (95 тисяч гривень).

Фото: Krym.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-