Окупанти проводять масову

Окупанти проводять масову "зачистку" журналістів - Кримська солідарність

Фото
Укрінформ
Громадська організація "Кримська солідарність" звернулася до світових ЗМІ та правозахисних організацій з метою звернути увагу на знищення громадянської журналістики в окупованому Криму.
Про це йдеться у зверненні активістів "Кримської солідарності", опублікованому в Facebook.

"Ми закликаємо українські, незалежні російські та міжнародні ЗМІ й правозахисні організації підтримати громаянських журналістів, як колег, у ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань; включити їх до спілок журналістів і говорити про них, як про громадянських журналістів і документалістів, оскільки відеоматеріали, аудіо та текстова інформація є не лише висвітленням, а й документуванням систематичних переслідувань людей у Криму", - йдеться у зверненні "Кримської солідарності".

Активісти пропонують професійним журналістським спілкам та об'єднанням задіяти всі механізми захисту громадянських журналістів і публічно висловити свою позицію, у зв'язку з їх незаконними арештами у Криму.

Кримські громадські працівники пропонують українським і російським правозахисним організаціям посилити моніторинг і висвітлення актів системного переслідування громадянських журналістів, а також виступити з заявами до міжнародних організацій з метою припинення тиску на діяльність кримських активістів щодо висвітлення ситуації з порушеннями прав людини в Криму.

"Кримська солідарність" пропонує також забезпечити спостереження з боку правозахисних організацій за ходом судових процесів над гормадянськими журналістами в Криму і на території Росії, куди вивозяться заарештовані активісти.

У громадській організації нагадали, що в результаті арештів 27 і 28 березня у Криму провели масову зачистку громадянської журналістики.

Читайте також: Чубаров закликає надавати максимальну підтримку сім'ям заарештованих кримських татар

"Були заарештовані відомі в Криму стримери і блогери Осман Арифмеметов і Рустем Шейхалієв. Також було заарештовано громадянського журналіста «Кримської солідарності» Ремзі Бекірова, який ось уже 4 роки займався висвітленням усіх політично мотивованих процесів. На початку березня 2019 року він став кореспондентом щоденного інтернет-видання Грани.Ру й отримав прес-карту, яка давала змогу йому фіксувати хід судових засідань уже на професійному рівні з допуском до зали засідання. Під час обшуку документи, що засвідчують право на ведення професійної журналістської діяльності, було вилучено й внесено до протоколу обшуку в домоволодінні Ремзі Бекірова", - повідомили в "Кримській солідарності".

Крім того, в Криму переслідується діяльність професійних журналістів, які приїжджають у короткострокові відрядження.

"У Криму вже чотири роки забороняються і переслідуються всі звичні методи захисту та боротьби за свої права, практично, немає незалежних журналістів (у короткострокові відрядження приїжджають незалежні українські, російські та міжнародні журналісти). Двом з них (Олені Савчук та Аліні Смутко) вже заборонено в'їзд на 10 років. Подій же, які потребують висвітлення, з кожним днем усе більше й більше", - заявляють активісти.

Напередодні у Києві пройшла зустріч "Кримської солідарності".

Зустріч Київської Кримської Солідарності / Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня в окупованому Криму пройшли масові обшуки і затримання, в результаті яких було заарештовано 24 осіб. 29 березня всіх заарештованих кримських татар незаконно вивезли в Ростов-на-Дону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-