Окупанти відпустили затриманих активістів

Окупанти відпустили затриманих активістів "Кримської солідарності"

Відео
Укрінформ
Активістів Ремзі Бекірова і Руслана Сулейманова, затриманих на контрольованому окупантами адмінкордоні Криму з Херсонською областю, відпустили після того, як на місце інциденту під'їхали адвокати і група кримськотатарських активістів.

Про це "Кримській солідарності" повідомила адвокат Ліля Гемеджі.

"Після того, як минуло більше трьох годин з моменту затримання активістів "Кримської солідарності" Ремзі Бекірова і Руслана Сулейманова, я з колегою-адвокатом виїхала на прикордонний пункт і повідомила співробітникам прикордонної служби, що хочу отримати доступ до своїх підзахисних для надання їм юридичної допомоги, а також для того, щоб переконатися, чи до них не застосовуються тортури", - розповіла Гемеджі.

Адвокат заявила, що на рішення російських прикордонників відпустити затриманих вплинула, зокрема, її заява, що у разі відмови їй у доступі до підзахисних, вона направить ряд скарг, а також те, що до адмінкордону як підтримка Сулеманова і Бекірова прибула група кримськотатарських активістів.

Як вважає адвокат, "сьогодні суспільна увага і публічність у випадках затримання кримських татар забезпечують їм імунітет, а народна підтримка, надана в даному разі активістам "Кримської солідарності" - це відповідна реакція на їх допомогу у справі захисту прав свого народу".

Як повідомили самі активісти, приводом для їх затримання стали "сумніви у справжності їх документів".

За даними "Кримської солідарності", після тривалого очікування Ремзі Бекіров був допитаний співробітниками ФСБ, "в тому числі про відомі йому релігійні організації і про те, хто, на його думку, має вплив серед кримських татар".

Силовики склали відносно Бекірова і Сулейманова протоколи про адміністративне порушення - нібито через "псування штрихстрічки паспортів", повідомляє "Кримська солідарність".

Самі протоколи про адміністративне порушення активістам вручені не були. Як стверджують Бекіров і Сулейманов, на паспортний контроль вони віддавали паспорти цілими, проте повернули їх порваними.

Читайте також: На адмінкордоні окупанти допитують кримськотатарських активістів

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок вранці на контрольованому окупаційною владою боці адмінкордону Криму з Херсонською областю російські прикордонники затримали і повели на допит двох активістів "Кримської солідарності" Ремзі Бекірова і Руслана Сулейманова. Вперше Бекіров і Сулейманов були затримані в лютому 2017 року біля будинку Марлена Мустафаєва. Вони були засуджені й відбували адміністративний арешт (5 діб) за "несанкціонований мітинг". У березні 2017 року так званий Сімферопольський районний суд знову затримав і заарештував на три доби активіста Ремзі Бекірова за нібито поширення екстремістських матеріалів у соцмережі. Крім того, Сулейманов, який брав участь в одиночному пікеті на підтримку заарештованих кримських татар, був оштрафований "владою" Криму на 10 000 рублів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-