Треба використати всі можливості тиску на Путіна - Кримська правозахисна група

Треба використати всі можливості тиску на Путіна - Кримська правозахисна група

Ексклюзив
Укрінформ
Слід використовувати всі можливості тиску на російського президента заради звільнення українських політичних в'язнів - від створення міжнародної платформи з цього питання до покарання рублем.

Таку думку в розмові з кореспондентом Укрінформу висловила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, яка взяла участь в організованій німецьким відділенням Amnesty International дискусії з нагоди 5-річчя окупації Криму.

"Ми маємо велику підтримку і з боку ЄС, США - серйозні заяви, резолюції, санкції, які були недавно навіть розширені. Чого нам не вистачає, так це міжнародної платформи, де провідні експерти, дипломати, політики, правозахисники обговорювали б питання захисту прав людини та звільнення політв'язнів", - зауважила Скрипник.

Вона зазначила, що Мінський процес не включає тему Криму і практично не стосується процесу звільнення політв'язнів і українських військовополонених, які опинилися в Росії. Ця проблема обговорюється фрагментарно. Правозахисниця вважає, що така платформа могла б бути створена, наприклад, на базі ЄС або держав, що мають серйозний вплив на РФ, таких як Німеччина, канцлер якої Ангела Меркель "може ставити умови Путіну".

У цьому контексті Скрипник вважає, що можна було б використовувати тему газопроводу "Північний потік 2" з тим, щоб тиснути на РФ, і розглядати її як шанс, а не тільки об'єкт критики. "Потрібно шукати всі можливості тиску, економічні, на Росію можна впливати тільки рублем, оскільки мову санкцій вона ігнорує", - говорить Скрипник. Ідеальним, хоча й утопічним на сьогодні варіантом вона вважає розробку механізму, коли Росія буде щодня втрачати гроші, утримуючи незаконно українських громадян.

За весь період окупації Криму, за даними Кримської правозахисної групи, мінімум 82 людини були незаконно позбавлені волі за політичними кримінальними справами (деякі з них уже відсиділи свій строк); порушено 300 адміністративних справ проти людей, які вийшли з мирними зібраннями в Криму; мінімум 15 тисяч українських громадян були незаконно призвані в російську армію; мінімум 8 тисяч депортовані за відсутність російських документів.

Читайте також: В окупованому Криму переслідується будь-яке інакодумство - правозахисниця

Серед найбільш резонансних і важливих справ останнього часу, крім гучного арешту колишнього "президента" Криму Юрія Мєшкова, Скрипник назвала справу Максима Сакуренка - кримчанина, якого тримають у СІЗО за те, що він у лютому облив червоною фарбою пам'ятник "зеленим чоловічкам". Через 2 години пам'ятник відмили, але Сакуренку загрожує до 4 років позбавлення волі за нібито вандалізм. "Це важливий кейс, який показує, як Росія ставиться до інакодумства в Криму", - говорить Скрипник.

Вона також звертає увагу на той факт, що коли захоплені в Керченській протоці українські військові моряки знаходилися у СІЗО Сімферополя, багато жителів півострова приїжджали, збирали допомогу. "Ця консолідація навколо бійців української армії настільки налякала Москву, що вони швидко вирішили відвезти їх у Лефортово. Побачити таку реакцію через 5 років було (для окупантів) несподівано. Це показало і підтвердило, що Крим - український, і Росія боїться українського опору", - переконана правозахисниця.

Скрипник подякувала Amnesty International за те, що організація зберігає увагу до теми українських політичних в'язнів, назвавши це "безцінною підтримкою".

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-