Заарештований у Криму блогер Мемедемінов замість меддопомоги зазнає тортур - НСЖУ

Заарештований у Криму блогер Мемедемінов замість меддопомоги зазнає тортур - НСЖУ

Укрінформ
У НСЖУ назвали тортурами ненадання меддопомоги кримськотатарському активісту, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову, якого російські силовики утримують у СІЗО окупованого Сімферополя за безпідставними обвинуваченнями.

Про це йдеться у заяві на сайті НСЖУ.

За словами кримського адвоката Еміля Курбедінова, Мемедемінов потребує термінової операції, яка була запланована на 14 березня, але не відбулася, оскільки саме цього дня призначили проведення двох засідань у справі Мемедемінова в підконтрольних Росії судах у Сімферополі.

«Тортури! Ненадання кримськотатарському блогеру Мемедемінову необхідної медичної допомоги, відмову в проведенні запланованої операції треба розцінювати як нелюдські умови тримання під вартою», – заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Зі свого боку, секретар НСЖУ Олена Юрченко наголосила, що Росія використовує своє законодавство для формування брехливих звинувачень щодо кримськотатарських активістів в окупованому Криму. «Це спроба змусити замовкнути громадянських журналістів, які інформують про обшуки, затримання та інші репресії на півострові. Наріману Мемедемінову і Серверу Мустафаєву висунули фейкові звинувачення й тримають у СІЗО через їхнє бажання розповісти про все, що відбувається в Криму», – додала Юрченко.

Національна спілка журналістів України підтверджує солідарність із кожним журналістом, який зазнає гонінь Росії в Криму, йдеться у заяві.

«Захоплюємося силою духу, яку демонструють наші колеги – Наріман Мемедемінов, Сервер Мустафаєв, Микола Семена. Глибоко вдячні кримським адвокатам, які наполегливо обстоюють права переслідуваних журналістів. НСЖУ вимагає свободи цивільним журналістам, кримськотатарським активістам Наріману Мемедемінову й Серверу Мустафаєву, яких Росія за безпідставними обвинуваченнями тримає в окупованому Криму. Творча спілка закликає міжнародні журналістські організації приєднатися до цієї вимоги», - наголосили в НСЖУ.

Як повідомлялося, російський суд в окупованому Криму 14 березня продовжив арешт громадянському журналісту Наріману Мемедемінову на два місяці. Раніше суд у Криму продовжив арешт до 9 травня координаторові громадського об'єднання «Кримська солідарність», цивільному активісту Серверу Мустафаєву, який також перебуває в СІЗО Сімферополя за безпідставними обвинуваченнями.

Читайте також: Денісова звернулася до Москалькової через "критичний стан" Мемедемінова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової щодо стану здоров'я українського політв‘язня Нарімана Мемедимінова і закликала негайно вжити заходів для проведення йому хірургічної операції.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня 2018 року в Бахчисарайському районі в будинку Нарімана Мемедемінова російські силовики провели обшук, після якого його відвезли на допит в управління ФСБ у Сімферополі. Мемедемінова звинувачують у «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності, вчинених з використанням мережі Інтернет».

На попередньому засіданні «суду» в лютому 2019 року слідчий і прокурор аргументували вимогу про продовження арешту активісту тим, що Мемедемінов може «сховатися на території України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-