Рішення щодо “скіфського золота” суд може приймати до півроку — Мін’юст

Рішення щодо “скіфського золота” суд може приймати до півроку — Мін’юст

Відео
Укрінформ
Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов повідомив, що рішення апеляційного суду може бути прийнято в період від 2 до 6 місяців.

Про це він поінформував журналістів під час перерви в суді в Амстердамі, де в понеділок розпочався розгляд апеляції у справі щодо повернення в Україну колекції скіфського золота, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Розгляд справи в апеляції має тривати сьогодні цілий день, а далі ми чекатимемо на рішення апеляційного суду, яке може бути прийнято в проміжок декількох місяців, від 2 до 6, залежно від того, наскільки суд надасть пріоритет цій справі”, - сказав високопосадовець.

За його словами, у разі програшу в Апеляційному суді Амстердама наступним етапом для підконтрольних Росії кримських музеїв може стати касація.

Читайте також: Справа "скіфського золота": Джапарова сказала, хто представляє в суді кримські музеї

“Сторона, яка програє, а ми впевнені, це будуть так звані кримські музеї, має право подати касацію у Верховний суд Нідерландів, який є остаточною інстанцією. Весь процес може тривати до року включно з винесенням рішення”, - зазначив Петухов.

Він також сподівається, що апеляційний суд у Нідерландах прийме рішення на користь України.

“Ми впевнені, що в першій інстанції суд дійшов правильного висновку, очікуємо на підтвердження в апеляційній інстанції і так само не бачимо причин, чому касаційна інстанція мала б зайняти іншу позицію”, - наголосив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, колекцію скіфського золота вивезли з Криму на виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" у музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота.

Скіфське золото перебуває в Нідерландах, допоки триває судова тяганина, експонати зберігають в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-