Путін, геть із Криму: перед штаб-квартирою ООН відбувся мітинг

Путін, геть із Криму: перед штаб-квартирою ООН відбувся мітинг

Фото, відео
Укрінформ
Під стінами штаб-квартири ООН у Нью-Йорку зібрався мітинг проти незаконної анексії Криму і на знак солідарності із кримськими татарами та українцями, які п’ятий рік живуть в умовах російської окупації півострова.

Про це повідомляє з місця події власний кореспондент Укрінформу.

"Своєю акцією тут ми демонструємо солідарність із тими багатьма українцями та кримськими татарами, які не можуть вільно висловлюватися в окупації, ми хочемо бути їхнім голосом тут і продемонструвати, що вони не самотні. Ми тут. Ми не забули і не забудемо вас!", - заявила організатор акції Айла Баккаллі, представниця Меджлісу кримськотатарського народу у Нью-Йорку.

Вона також наголосила на масштабних порушеннях прав людини з боку окупаційної влади, які тривають на півострові попри численні резолюції ООН, що засуджують і вимагають припинити ці порушення.

Баккаллі нагадала, що так званий "референдум" у Криму жодним чином не відображав реальний стан речей, і свідченням цьому були велелюдні акції спротиву кримських татар та українців перед парламентом АРК 26 лютого 2014 року, рівно п`ять років тому.

У руках люди тримають українські та кримськотатарські прапори, плакати, серед яких "Путін, геть з Криму!", "Свободу та справедливість кримським татарам!", "Крим - це Україна", "Звільніть Олега Сенцова", "Крим, ми з вами!". Протестувальники також скандують "Крим - це Україна!", "Ми не визнаємо незаконну анексію!" і гасло кримськотатарською мовою "Qirim! Vatan! Millet!" ("Народ! Батьківщина! Крим!").

Мирний протест під стінами штаб-квартири ООН був організований Американською асоціацією кримських татар, Українським конгресовим комітетом Америки, Світовою федерацією українських жінок, організацією Razom for Ukraine.

Як відомо, сьогодні, 26 лютого, День опору Криму російській окупації. П'ять років тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.

Ще 20 лютого російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані "зелені чоловічки" – озброєні військові без розпізнавальних знаків. 26 лютого, в результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму, двоє людей загинули й кілька десятків зазнали поранень.

Мітинг перед штаб-квартирою ООН проти окупації Криму/ Фото Георгія Тихого

Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради міністрів Криму. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії.

Читайте також: Україна направила до Гааги докази використання Росією кримчан як "живого щита"

1 березня 2014 року Рада Федерації Росії підтримала звернення президента Путіна про дозвіл на застосування Збройних сил РФ на території України. Відтоді минуло п'ять років і ситуація на анексованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Нині в Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Міжнародні організації визнали анексію півострова незаконною і засудили дії Росії. Зокрема, за цей час було ухвалено три резолюції ООН щодо Криму. Разом з тим, ряд західних країн запровадили проти РФ економічні санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-