Політв'язня Балуха етапують до Твері

Політв'язня Балуха етапують до Твері

Укрінформ
Політв'язня Володимира Балуха, якого 13 лютого вивезли з керченської колонії, етапують до російської Твері.

Про це з посиланням на адвоката Балуха повідомляє Кримська правозахисна група.

"Українського активіста Володимира Балуха етапують до Твері. Цю інформацію Кримській правозахисній групі підтвердила адвокат Ольга Дінзе. Вона, перебуваючи в Сімферополі, з'ясувала, що кримчанина везуть в одну з тверських колоній", - йдеться в повідомленні.

Раніше керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що для Балуха з його відкритою проукраїнською позицією "етапування до російської колонії - це пряма загроза його життю".

Крім того, правозахисники не раз підкреслювали, що етапування Балуха за межі Криму порушує як міжнародне гуманітарне право, так і закони РФ, якими керуються в окупованому Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 13 лютого Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха етапували з керченської колонії до СІЗО Сімферополя. А 18 лютого - що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували до російського Краснодара, голодним і без речей. Надалі цю інформацію підтвердила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Балуху повідомили, куди його везуть, а родичам і адвокату, згідно з російським законодавством, кінцеве місце відбування покарання не повідомляється до моменту фактичного прибуття ув'язненого.

ФСБ Росії 8 грудня 2016 року затримала Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів та кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - вивішений прапор України й табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

Читайте також: Балух - досі на етапі, його везуть у Тверську область

"Суд" Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балух був доправлений у Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. Суддя мотивував рішення тим, що "відбування більше третини терміну не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політичним в'язнем.

Всього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Фото: Антон Наумлюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-