23 лютого є трагічним днем для трьох народів - Чубаров

23 лютого є трагічним днем для трьох народів - Чубаров

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров нагадав, що 23 лютого є днем загибелі Номана Челебіджихана і днем депортації чеченів та інгушів.

Про це Чубаров написав на своїй сторінці у Facebook.

"23 лютого є одним із трагічних днів в новітній історії кримськотатарського народу. 101 років тому, 23 лютого 1918 року, в Севастополі матросами Чорноморського Флоту, контрольованого більшовиками, був по-звірячому закатований і вбитий Номан Челебіджихан - перший голова уряду Кримської Народної Республіки, один з організаторів I Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, Білорусії, Литви та Польщі, автор вірша «Ant etkenmen» («Я поклявся»), що став пізніше кримськотатарським національним гімном", - йдеться у повідомленні.

Також, зазначає Чубаров, 23 лютого 1944 року війська НКВС СРСР приступили до тотальної депортації зі своїх земель інгушського та чеченського народів, в ході якої, за різними оцінками, було вигнано зі своєї Батьківщини від 500 до 650 тисяч чеченців та інгушів.

Читайте також: Кремль хоче повторити сталінську депортацію кримських татар — Чубаров

А вже через 3 місяці після злочинної депортації чеченців та інгушів аналогічний злочин був скоєний радянським режимом і в Криму, коли 18 травня 1944 року тотальної депортації було піддано кримськотатарський народ.

"Без сумніву, вбивство видатних лідерів народів, депортації народів, вчинені в СРСР, і їх катастрофічні наслідки, є злочинами проти людяності і цивілізації", - написав Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-