У трьох поранених українських моряків залишаються осколки в тілі — адвокат

У трьох поранених українських моряків залишаються осколки в тілі — адвокат

Укрінформ
У трьох поранених українських полонених моряків лишаються осколки в тілі, хоча Росія офіційної інформації про стан їхнього здоров’я досі не надала.

Про це заявив адвокат Микола Полозов у коментарі Громадському.

Він зазначив, що у виписках, які стали підставою для переведення поранених у СІЗО «Лефортово», йдеться про те, що стан їхнього здоров’я це дозволяє.

Також Полозов додав, що моряка катера «Бердянськ» Андрія Артеменка вивозили до лікарні без відповідної згоди, не повідомивши про свої дії.

«Його вивезли з СІЗО в міську лікарню №1 імені Пирогова в Москві, протягом 2-3 годин проводили якісь медичні маніпуляції з використанням медичної техніки, при цьому йому не говорили, що з ним роблять. Він не давав інформованої згоди на проведення тих чи інших процедур, йому не повідомили про результат. Але для галочки тепер омбудсмен Москалькова, російська влада заявлятимуть, що ось: ми поранених обстежили», — зазначив Полозов.

Адвокат розповів, що на подібні «обстеження» вивезли і українського моряка Андрія Ейдера, щодо Василя Сороки поки що інформація відсутня. За словами захисника, такі дії Росії не відповідають вимогам щодо забезпечення медичної допомоги пораненим, а відсутність офіційної інформації ускладнює встановлення діагнозу, схеми лікування і реабілітації військовополонених.

«Звичайно ж, нашим адвокатам поранені суб'єктивно розповідають про свій стан здоров'я: болить рука, нога, в Артеменка падає зір», — розповів адвокат.

За словами Полозова, у кожного з трьох поранених моряків і досі залишаються осколки в тілі. Утім, в СІЗО «Лефортово» медчастини немає, є лише лікар, який обслуговує ув'язнених.

Читайте також: Омбудсмену РФ забороняють розповідати про стан політв’язнів – Денісова

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України — катера «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих українських моряків за обвинуваченням за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (незаконний перетин кордону). Зараз всі вони знаходяться в СІЗО «Лефортово».

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви прийняв рішення подовжити на три місяці арешт полоненим українським морякам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-