Порошенко і Волкер візьмуть участь у Форумі до п’ятиріччя окупації Криму

Порошенко і Волкер візьмуть участь у Форумі до п’ятиріччя окупації Криму

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко та Спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер візьмуть участь у П’ятому Міжнародному форумі “Окупований Крим. 5 років опору”.

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова на прес-конференції "Презентація V Міжнародного форуму "Окупований Крим: 5 років опору" в Укрінформі.

“Ключове дійство, яке буде розгортатися 26-27 лютого в Мистецькому арсеналі в Києві, - це п’ятий Міжнародний форум “Окупований Крим. 5 років опору”, - заявила Джапарова.

Вона зауважила, що подібні заходи і комунікаційні кампанії є реалізацією Стратегії інформаційної реінтеграції Криму, розробленої Міністерством інформаційної політики і затверджена урядом.

Урочисте відкриття Форуму відбудеться 26 лютого о 19-й годині за участі Петра Порошенка і Курта Волкера, які стануть ключовими спікерами. Як зазначила Еміне Джапарова, на відкритті очікується участь Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

27 лютого о 9:30 розпочнеться другий день форуму, де працюватимуть три робочі панелі. На відкритті мають виступити прем’єр-міністр Володимир Гройсман і Курт Волкер.

“Перша панель присвячена тому, як держава Україна виборює право на Крим, що Україна робить, де вона не справляється з поставленими задачами в питаннях деокупації Криму. Тут буде широке представництво органів державної влади — це і Міністерство закордонних справ, і Міністерство юстиції, і Міністерство культури, і Уповноважений з прав людини,і прокурор АРК, і Міністерство оборони та інші відомства, дотичні до питань Криму”, - розповіла Еміне Джапарова.

Наступна панель буде присвячена світовим зусиллям з повернення Криму. Як зазначила Джапарова, свою участь підтвердили заступник Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії Таджан Ілдема, який буде спікером, а також депутати Європарламенту Ребекка Хармс і Анна Фотига, голова комітету у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Ріхард Колс, 27-й міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтекунас. За словами першого заступника міністра інформполітики, наразі опрацьовується участь представника Туреччини.

Третя панель буде правозахисною і присвяченою порушенням прав людини в Криму.

Учасниками будуть заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, представники Моніторингової місії ООН з прав людини, член Меджлісу кримськотатарського народу і голова ГО “Кримськотатарський ресурсний центр” Іскандер Барієв, юрист та координатор освітніх програм для української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова, кримський адвокат Еміль Курбедінов, координатор ініціативи і ГО “Крим SOS” Таміла Ташева, адвокат Микола Полозов.

Як зазначила Еміне Джапарова, що наступний захід, присвячений річниці окупації Криму, відбудеться 5 березня в Європейському парламенті в Брюсселі разом з українським посольством, постійним представництвом України при ЄС і низкою євродепутатів на чолі з керівником комітету Європарламенту з питань безпеки Анною Фотигою.

Також планується інший форум у Вашингтоні. За словами Джапарової, наразі його дата узгоджується з партнерами Atlantic Council та Інститутом миру. На експертно-політичному форумі очікується високе представництво. Зокрема, опрацьовується участь держсекретаря США Майка Пампео. На заході планується обговорити конкретні сценарії деокупації Криму.

“Ми намагатимемось аналізувати, що було зроблено, які тенденції в Україні відбуваються, тим більше, що це передвиборчий рік, наскільки питання Криму присутнє і в програмах кандидатів на пост Президента. Тобто, як політична кон’юктура впливатиме всередині країни на це питання, питання до світової спільноти, як далі можна продовжувати тиск на Російську Федерацію, яким шляхом, яким чином повертати Крим, які сценарії ще можна проробляти. Особливо це стосуватиметься Форуму в США”, - розповіла Джапарова.

Також одним із заходів до річниці окупації Криму в Мистецькому арсеналі буде показ англомовного фільму Al Jazeera “Крим. Брудний секрет Росії”.

Паралельно з Форумом в Мистецькому арсеналі буде відкриватися виставка, співфінансована Міністерством культури через ДП “Кримський дім” і через Міністерство інформаційної політики “Дивовижні історії Криму”. Виставка триватиме до 5 травня. 26 і 27 лютого всі охочі зможуть зможуть її відвідати безкоштовно.

Читайте також: Волкер презентував сайт про агресію Росії в Україні

“Майже 2,5 місяці на тисячах квадратних метрів люди зможуть зануритись в той стародавній Крим, про який ми знаємо дуже мало. Починаючи від таврів, скіфів, кіммерійців до кримських татар. Ми покажемо абсолютно природний спосіб взаємодії півострова та материкової України. Ми покажемо те, що кримські татари — це не народ, який звідкись прийшов, а кримські татари — це дійсно, народ, який утворився на території Криму в результаті “плавильного котла” тих народів і етносів, яких сьогодні вже немає”, - розповів програмний директор ДП "Кримський дім" Алім Алієв.

Буде представлено сотні експонатів, які були зібрані з 15-ти музеїв України і з приватних колекцій. Експозиція буде інтерактивною. Також протягом 2,5 місяців у Мистецькому арсеналі буде діяти освітня програма про Крим і кримських татар. Кожен відвідувач форуму “Окупований Крим. 5 років опору” зможе безкоштовно отримати примірник книг, присвячених кримському питанню, які друкувалися різними мовами за підтримки МІП.

25 лютого о 15-й годині “Кримський дім” з Мистецьким арсеналом, Мінінформполітики та Мінкультом проведуть прес-конференцію та прес-тур для представників ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-