Балуха вивезли з СІЗО Краснодара - правозахисники

Балуха вивезли з СІЗО Краснодара - правозахисники

Політв’язні
Укрінформ
Політв'язня Володимира Балуха вивезли з СІЗО Краснодара, очевидно, для подальшого етапування в російську колонію.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

"Як стало відомо Кримській правозахисній групі, 21 лютого, пізно ввечері українського політв'язня Володимира Балуха вивезли з СІЗО міста Краснодара швидше за все для подальшого етапування в колонію", - йдеться у повідомленні.

Куди саме везуть Балуха, ні родичам, ні адвокатам не повідомили. Причини його переведення з керченської колонії на територію РФ також досі невідомі.

Правозахисники нагадали, що подібні дії влади РФ відносно Володимира Балуха порушують не тільки міжнародне гуманітарне право, а й закони самої Російської Федерації, згідно з якими виносяться вироки в окупованому Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 13 лютого Кримська правозахисна група повідомила, що Балуха етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя. А 18 лютого - що Балуха з СІЗО Сімферополя етапували в російський Краснодар, голодним і без речей. Пізніше цю інформацію підтвердила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Балух повідомили, куди його везуть, а родичам та адвокату, згідно з російським законодавством, кінцеве місце відбування покарання не повідомляється до моменту фактичного прибуття ув'язненого.

ФСБ Росії 8 грудня 2016 року затримала Балуха, стверджуючи, що на горищі його будинку виявили 90 снарядів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - вивішений прапор України і табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

Читайте також: Переведення Балуха до РФ порушує і міжнародні, і російські закони - правозахисники

"Суд" Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. Українець більше 200 днів тримав голодування.

18 жовтня 2018 року Балуха доставили в Керченську виправну колонію №2.

25 січня 2019 року йому відмовили в умовно-достроковому звільненні. Суддя мотивував рішення тим, що "відбуття більше третини строку не є переконливим доказом того, що Балух виправився".

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Володимира Балуха політв'язнем.

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-