Американський есмінець Donald Cook зайде в порт Одеси

Американський есмінець Donald Cook зайде в порт Одеси

Укрінформ
Американський есмінець Donald Cook, який знову увійшов у Чорне море для проведення спільних навчань з Україною та іншими союзниками, прибуде до Одеси.

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на ВМС США.

«Прибуття корабля в Чорне море, яке стане цього року його другим візитом, відбудеться на тлі ескалації напруженості й насильства між підтримуваними Росією сепаратистами та українськими силами. Український флот проводить навчання в очікуванні атаки у відкритому морі з боку Росії, особливо в районі українського порту Маріуполя, де Росія захопила й ув'язнила 24 моряків з трьох українських суден наприкінці минулого року», - йдеться в повідомленні.

Як повідомив командувач сил ВМС США в Європі адмірал Джеймс Фогго, Donald Cook зайде в порт Одеси.

«Весь цей епізод в Азовському морі був для мене дуже обтяжливим», - заявив адмірал Фогго під час розмови з журналістами на полях Мюнхенської конференції з питань безпеки у минулі вихідні.

Наприкінці листопада російські військові відкрили вогонь по українських військових кораблях, які намагалися пройти через Керченську протоку, українських моряків було заарештовано.

«Ми виявляємо солідарність», - заявив Фогго, коментуючи перекидання есмінця Donald Cook у регіон з військово-морської бази Рота в Іспанії.

Фогго засудив дії російської влади, яка кинула до в'язниці 24-х українських моряків за звинуваченнями в незаконному перетині російського кордону.

«Це постійно хвилює мене, - заявив Фогго журналістам. - Це українські моряки, офіцери і командири. Вони не злочинці, а їм пред'явлено звинувачення за кримінальним кодексом. Вони мають отримати захист відповідно до Женевської конвенції, ось чому США та інші країни НАТО втручаються в ситуацію і вимагають звільнити їх негайно, але Росія як і раніше тримає їх. Це абсолютно неправильно, і це не та поведінка, на яку можна чекати від великої держави, якою хоче бути Росія».

Спільні американо-українські навчання було заплановано паралельно з переговорами в ЄС про введення нових санкцій проти росіян, причетних до інциденту в Керченській протоці, заявив європейський дипломат.

Читайте також: Росія відправила два кораблі стежити за есмінцем США у Чорному морі

Раніше командування Шостого флоту США повідомило, що ракетний есмінець типу "Арлі Берк" USS Donald Cook (DDG-75) розпочав 19 лютого прохід через протоку Дарданелли в північному напрямку на шляху до Чорного моря для проведення операцій із гарантування морської безпеки та зміцнення регіональної морської стабільності, підвищення боєготовності та військово-морського потенціалу спільно з союзниками по НАТО і партнерами в регіоні.

Крім того, в Чорне море увійшли два кораблі постійної протимінної групи НАТО - плавбаза військово-морських сил ФРН Werra і турецький тральщик Akcakoca.

Як повідомлялося, цього року буде активізовано військово-морську присутність НАТО в Чорному морі. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував, зокрема, візит кораблів НАТО до Одеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-